Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het belangrijk­ste is onderling vertrouwen”

Zuhal Demir (N-VA) en Lieve Stallaert (Groen) al drie jaar samen in coalitie

-

Wij kunnen een coalitie van Groen en NVA zeker aanraden.” Dat zeggen uittredend Antwerps districtsb­urgemeeste­r Zuhal Demir (NVA) en haar districtss­chepen Lieve Stallaert (Groen).

Dat N-VA en Groen in het Antwerpse district Deurne gesprekken opstarten rond een nieuw bestuur, hoeft niet te verbazen. Ook in andere districten zitten beiden in een coalitie, zoals in het district Antwerpen. Zuhal Demir was daar drijvende kracht achter de coalitie van N-VA, Groen en Open Vld.

Hoe reageerde de achterban op deze coalitie met twee partijen die elkaars tegenstand­er zijn?

Stallaert: Een kleine minderheid riep spontaan: “Toch niet met N-VA?” Toch verdween die tegenstand al snel. Vanuit het districtsb­estuur konden we dossiers voorleggen met duidelijke groene accenten.

Demir: Dat was niet anders bij N-VA. Toen mensen het bestuursak­koord zagen, waren ze overtuigd. Vergeet niet dat binnen N-VA veel mensen zitten van de vroegere Volksunie. In hun DNA zit aandacht voor groene thema’s. Bovendien kwam deze coalitie ook verfrissen­d over. N-VA en Groen hebben geen zuilen. Bovendien moet je rekening houden met de stedelijke context. Elke stedeling wil meer groene accenten in de stad en wil mee betrokken worden in het beleid.

Wat is jullie advies aan de collega’s in Deurne?

Stallaert: Dat ze zeker de gesprekken met N-VA moeten aangaan en zien waar het hen brengt. Groen Deurne heeft zich steeds constructi­ef opgesteld vanuit de oppositie. We willen vooral dat problemen opgelost raken.

Demir: Je moet altijd praten. Voor Deurne is het belangrijk dat er weer wordt bestuurd. De mensen zijn de politieke spelletjes beu.

Wat is het succes van de coalitie van NVA, Groen en Open Vld in het district Antwerpen?

Stallaert: Het klikt tussen de districtss­chepenen. Dossiers die gevoelig liggen voor onze achterban worden in alle openheid besproken en er wordt samen naar een oplossing gezocht.

Misschien is dit eenvoudige­r op het niveau van een district met beperkte bevoegdhed­en, dan op stedelijk of Vlaams niveau?

Demir: Dat klopt. Hoe dichter je als lokale overheid bij de bevolking staat, hoe minder ideologie een rol speelt in de beslissing­en die moeten genomen worden. Als districtsb­urgemeeste­r waakte ik erover dat elke partij ook kon scoren. Je moet een gemeenscha­ppelijk project hebben en dat hebben we. Ook als er een goed idee vanuit de oppositie komt, moet je niet flauw doen en er iets mee doen.

Is het een voordeel dat Groen bijvoorbee­ld een andere kiespublie­k heeft dan NVA?

Stallaert: Zo werken wij niet. We marchander­en niet. Demir: We bekijken dossier per dossier. Het grote voordeel is dat noch Groen, noch N-VA een klassieke zuil achter zich hebben. We moeten daar dan ook geen rekening mee houden.

Zien jullie ook een coalitie ontstaan op stedelijk niveau tussen NVA en Groen?

Stallaert: Daar spreek ik mij niet over uit. Demir: Het is nog te vroeg om daar al over de speculeren. Ik heb geen glazen bol. Ik zie alleen dat in Mechelen er al wel een coalitie bestaat met onder andere N-VA en Groen. Ik kan alleen vanuit mijn persoonlij­ke ervaring zeggen dat het kan. Mijn advies aan N-VA is om Groen met een open geest te benaderen.

En laten we het dan ineens doortrekke­n naar Vlaanderen en federaal?

Demir: Vooral op sociaal economisch vlak zijn er grote verschille­n tussen ons en Groen. Toch ervaar ik dat CD&V federaal soms linkser is dan de PS (lacht). Kijk, je moet steeds bereid zijn om met alle democratis­che partijen te praten. En ik blijf het herhalen, met Groen kun je besturen.

Stallaert: Een coalitie lukt alleen als er een goed bestuursak­koord is en er vertrouwen is tussen de partners.

Hoe komt het dat Groen blijkbaar goed ligt bij NVA?

Demir: Groen neemt als oppositiep­artij steeds een constructi­eve houding aan en dat wordt geapprecie­erd. De huidige groenen zijn ook niet meer die van twintig jaar geleden

(lacht).

Stallaert: (lacht) Ik ben nog wel begonnen met geitenwoll­en sokken aan...

SACHA VAN WIELE

ZUHAL DEMIR

Districtsb­urgemeeste­r Antwerpen ‘‘Mijn advies aan NVA is om Groen met een open geest te benaderen.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? NVA, Groen en Open Vld schrijven samen brieven voor Amnesty Internatio­nal. Lieve Stallaert (rechts vooraan) en Zuhal Demir
(tweede van links) kunnen het goed vinden met elkaar.
FOTO DIRK KERSTENS NVA, Groen en Open Vld schrijven samen brieven voor Amnesty Internatio­nal. Lieve Stallaert (rechts vooraan) en Zuhal Demir (tweede van links) kunnen het goed vinden met elkaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium