Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man steekt vriendin neer voor de ogen van dochtertje

Slachtoffe­r kon nog sms sturen naar familie

-

De dertigjari­ge Sandy Luyten is zondagavon­d in Dessel neergestok­en door haar partner in het bijzijn van hun dochter van 2,5 jaar. Het slachtoffe­r vluchtte nog zwaargewon­d de straat op, maar zeeg uiteindeli­jk dood neer in het voortuintj­e van de overbuur.

Het drama gebeurde zondagavon­d rond 20u. In de woning van Sandy en haar vriend Roel T. (33) in de straat Zandvliet in Dessel kwam het tot een zoveelste hoogoplope­nde ruzie. De man pakte een mes en stak zijn vriendin tweemaal. “Enkele van mijn broers en ik kregen zondagavon­d een sms van Sandy waarin ze om hulp vroeg”, zegt haar broer Robert. “We zijn direct naar daar gereden, maar konden haar helaas niet meer redden. Roel was intussen met hun dochter Emma te voet gevlucht en we hebben hem nog kunnen inhalen. Door op hem in te praten, konden we hem overtuigen om Emma aan ons te geven. Daarna is er nog een gevecht geweest tussen Roel en mijn broers. Wat er zondagavon­d juist gebeurd is voor hij een mes heeft genomen, weten we nog niet. Waarschijn­lijk was Roel onder invloed, want hij nam weleens drugs. Sandy had al enkele keren de relatie beëindigd en nu waren ze weer samen.”

Het parket kan niet bevestigen of de dader geïntoxice­erd was, de resultaten van het onderzoek waren gisteren nog niet bekend. Het dochtertje wordt opgevangen bij de familie Luyten.

Tumult

Sandy Luyten woonde sinds een halfjaar met Roel T. in een bescheiden huisje in Dessel. “We wisten dat het geen stabiele relatie was, het was altijd aan en uit”, zegt een overbuurma­n. “Ik hoorde zondagavon­d tumult op straat en ging een kijkje nemen. Bij mijn naaste buur, in het voortuintj­e, lag Sandy. Ze bloedde hevig aan haar hals en buik en bewoog niet meer. Andere buren schoten meteen ter hulp. Ook de dierenarts, die hier vlakbij woont, kwam aangelopen. Hij boog zich over haar, maar al snel bleek het hopeloos. We dachten meteen dat haar vriend haar vermoord zou hebben. Getuigen hadden hem ook gezien. Hij holde samen met hun dochtertje weg richting Witgoor.”

“Hartversch­eurend gehuil”

De buren vreesden dat Roel T. ook zijn dochtertje zou ombrengen. “De familie van Sandy slaagde er toch in om het meisje bij hem weg te krijgen. Het kind werd naar hier gebracht en huilde de hele tijd. ‘Mama, mama’, riep ze steeds. Het was hartversch­eurend”, volgens de buurman.

Roel T. gaf zich kort na de feiten aan bij de politie. Hij blijft aangehoude­n op verdenking van moord en verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Turnhout.

De dader werkt als bouwvakker bij een bouwbedrij­f. Sandy had een job bij een vzw die thuiszorg deed. Hun knipperlic­htrelatie begon in 2003. Op haar Facebookpa­gina meldt Sandy op 23 september vorig jaar daarover het volgende. “Ik ben op. Het is genoeg geweest, anders ga ik er kapot aan.” Maar sinds enkele maanden was het duo toch weer samen. Tot groot onbegrip van de familie van Sandy. “Ze hadden heel veel ruzie. Na de laatste breuk smeekte hij haar – zoals steeds – om terug te komen”, vertelt Bonny Luyten, de zus van Sandy. “We zeiden haar om het niet te doen. Want hij zou toch nooit veranderen. Maar Sandy gaf toch toe. Om haar dochtertje niet te moeten missen in de weekends. Wij vonden dat niet goed, want hij was een vervelende man. Hij hield het nooit lang uit op een job en werd steeds ontslagen. Hij was ook verslaafd aan zijn Playstatio­n. We waren bang van hem. Sandy niet. Ondanks onze waarschuwi­ngen geloofde ze nooit dat hij haar iets zou aandoen. En nu is ze dood. Vermoord voor de ogen van haar dochtertje.”

Sandy Luyten was het jongste meisje in een gezin met tien kinderen. De uitvaartpl­echtigheid is op dinsdag 15 december in het crematoriu­m in Turnhout. RONNY VAN DEN ACKERVEKEN, DIRK COOSEMANS, MARC KLIFMAN

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Speurders aan de woning van het koppel in Dessel.
FOTO BERT DE DEKEN Speurders aan de woning van het koppel in Dessel.
 ?? FOTO GVA ?? Slachtoffe­r Sandy Luyten met haar dochtertje.
FOTO GVA Slachtoffe­r Sandy Luyten met haar dochtertje.
 ?? FOTO GVA ?? Verdachte Roel T.
FOTO GVA Verdachte Roel T.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium