Gazet van Antwerpen Stad en Rand

kilometer per uur rijden op autosnelwe­gen

Volgens Touring is ons wegennet niet geschikt om harder te rijden

- WIM BRILLOUET

Op z’n Frans, zo willen we het in het verkeer: 130 kilometer per uur op snelwegen bij droog weer, 110 als het regent. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiliteit­sorganisat­ie Touring bij meer dan duizend Belgen. De voorstande­rs zijn dik in de meerderhei­d. “Eén obstakel: ons wegennet is daar niet voor geschikt”, zegt Danny Smagghe, woordvoerd­er van Touring.

Tachtig procent wil een snelheidsr­egime à la France. Liever 130 dan 120, als het weer het toelaat. “Het is logisch dat we dat willen. Onze auto is gemaakt om hard te rijden, 200 kilometer per uur is technisch haalbaar voor het gros van de wagens op onze wegen. We moeten ons nu vaak inhouden en dat frustreert ons”, zegt verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen.

Mobiliteit­sorganisat­ie Touring is wel verbaasd over het hoge aantal Belgen dat net zoals in Frankrijk harder wil rijden. “80% is echt veel. Maar ons land kan je niet vergelijke­n met Frankrijk. Ons wegennet is heel anders. In Frankrijk kan je vaak 50 tot 100 kilometer aan één stuk rijden zonder grote op- en afritten tegen te komen. Maar België ligt er vol mee. Daardoor moeten auto’s hier veel vaker remmen en uitwijken. De snelheid verhogen naar 130 kilometer per uur is dan ook niet zonder risico. Dat kan je niet op alle snelwegen”, stelt Smagghe.

Meer problemen

In Frankrijk is het sinds 1973 al vaste kost: sneller rijden bij mooi weer, trager bij regenweer. “Ik vrees voor meer onduidelij­kheid op de weg,” zegt Stijn Daniels, professor verkeersku­nde (UHasselt). “Slecht weer inschatten, dat is heel subjectief. Voor de ene automobili­st is een nat wegdek zonder verse regen al een reden om 110 kilometer per uur te rijden, voor de ander moet de regen met bakken uit de hemel vallen. Zo krijg je verschille­nde snelheidsr­egimes en dat kan voor meer problemen zorgen.”

Uit eerder onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV) blijkt dat er jaarlijks alleen al bij droog weer dertig extra verkeersdo­den zouden vallen als 130 kilometer per uur de nieuwe maximumsne­lheid wordt.

Toch zijn de snelwegen in Frankrijk er niet dodelijker op geworden. In 1972 – voor het invoeren van de 130-maatregel – vielen er nog 2200 verkeersdo­den op snelwegen, vorig jaar waren er dat 142, of vijftien keer minder. “Frankrijk heeft niet alleen de snelheid opgevoerd, maar ook het aantal snelheidsc­ontroles. Als je de snelheid opvoert, moet daar wel wat tegenover staan”, zegt Touring.

België is in Europa een uitzonderi­ng met z’n 120 kilometer per uur. In twintig Europese landen – zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië – mag je 130 of meer rijden. Soms op volledige stukken snelweg, soms op specifiek aangeduide stroken. Bevoegd minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) plant op dit moment geen initiatief om de snelheid op snelwegen op te voeren.

STIJN DANIELS

Professor verkeersku­nde ‘‘Voor de ene automobili­st is een nat wegdek al een reden om 110 kilometer per uur te rijden, voor de andere moet de regen met bakken uit de hemel vallen.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bij regen en slecht weer zou de snelheid beperkt worden
tot 110 kilometer per uur.
FOTO PHOTO NEWS Bij regen en slecht weer zou de snelheid beperkt worden tot 110 kilometer per uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium