Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Syriëstrij­der riskeert zes jaar cel

-

Een teruggekee­rde Antwerpse Syriëstrij­der riskeert zes jaar cel. Râbih S. (24) liet zich door jeugdvrien­d Brian De Mulder overhalen om naar Syrië te gaan.

“Geloof niet wat ze in de media zeggen. Het leven is hier mooi: we hebben een huis en je kan trouwen.” Zo overtuigde Brian De Mulder zijn jeugdvrien­d Râbih S. (24) om naar Syrië te trekken.

De twintiger ging overstag. In december 2013 vloog hij vanuit het Duitse Düsseldorf naar Turkije. Mensensmok­kelaars hielpen hem de Turks-Syrische grens oversteken. In Syrië stond De Mulder hem op te wachten. S. kreeg een strijdersn­aam en volgde lessen Arabisch en islam. Omdat hij niet slaagde niet voor zijn tests, kreeg hij geen toegang tot de trainingsk­ampen van IS.

Terug naar België

Râbih kreeg ook een ontsteking aan de appendix. Toen hij voldoende hersteld was, gebruikte hij een list om de grens met Turkije over te steken. In augustus 2014 keerde hij terug naar België.

In januari 2015 werd Râbih S. opgepakt. Hij zat vier maanden in voorhechte­nis en werd dan onder elektronis­ch toezicht geplaatst.

S. wordt vervolgd voor deelname aan activiteit­en van Islamitisc­he Staat (IS). “De Marokkaan was door een Antwerpse Syriëstrij­der gerekrutee­rd om zich bij de terroristi­sche groepering aan te sluiten”, zei de federale procureur. Hij vorderde zes jaar effectieve celstraf.

Matthias Leys, de advocaat van Râbih S., vindt de strafeis veel te zwaar. Omdat S. een gevuld strafregis­ter heeft, kan hij geen straf met uitstel krijgen. Leys pleitte een werkstraf. “Mijn cliënt wordt onterecht geportrett­eerd als iemand die een actieve rol speelde binnen IS. Het tegendeel is waar. Hij kreeg vlug spijt en is teruggekee­rd om hier zijn leven verder te zetten.

Uitspraak op 4 januari.

(jbs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium