Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Willem drinkt 100 dagen alleen water

Balenaar motiveert anderen via Facebook om uitdaging mee aan te gaan

-

Willem Kolen (32) uit Balen neemt zich voor om tussen 1 januari en 10 april alleen nog maar water te drinken. Aan zijn eetpatroon verandert er niets, maar frisdrank, bier en wijn zijn honderd dagen uit den boze. Via Facebook hebben al 120 mensen aangegeven zijn voorbeeld te willen volgen.

Honderd dagen frisdrank en alcoholisc­he dranken laten staan en alleen nog maar water drinken, dat is het voornemen waarmee Willem Kolen het nieuwe jaar wil starten. “Door een stressvoll­e periode was ik opvallend veel bijgekomen. Daarom had ik al besloten om meer op mijn voedingspa­troon te letten. Onlangs hoorde ik op de radio over iemand die honderd dagen geen alcohol had gedronken en zo onder meer 8 kilo was afgevallen. In eerste instantie dacht ik hetzelfde te doen, maar uiteindeli­jk zet ik nog een stap verder”, vertelt Willem Kolen.

“Ik blijf wel normaal eten. Het is eigenlijk een gezondheid­sexperimen­t. Ik wil weten hoe ik me ga voelen na honderd dagen. Val ik af? Krijg ik afkickvers­chijnselen van de suikers en zuren die in frisdrank zitten?”

Facebookev­enement

Van familie, vrienden en collega’s krijgt hij veel positieve reacties. “Sommigen hadden zelfs interesse om mijn voorbeeld te volgen. Dat bracht me op het idee om een openbaar Facebookev­enement aan te maken, waarin ik mijn voornemen uitleg. Ik stuurde vervolgens uitnodigin­gen rond en velen hebben die verder verspreid. Ondertusse­n zijn er al 123 mensen bereid om mee te doen. Ik had niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen”, zegt Willem.

Op 1 januari om 8u ’s morgens begint de uitdaging. Die datum is bewust gekozen. “Ik had evengoed kunnen starten op 1 december, maar dan had er niet zo veel volk meegedaan. Bovendien kan iedereen er nog eens goed invliegen tijdens de feestdagen. Zelf ga ik het er met oudjaar nog eens goed van pakken, maar om 8u schakel ik over op water”, zegt Kolen.

Ervaringen delen

Tijdens het gezondheid­sexperimen­t wil hij zijn ervaringen delen met de andere deelnemers. “Ik denk dat de effecten voor iedereen verschille­nd zijn en daarom ben ik wel nieuwsgier­ig naar hoe anderen het experiment ervaren. In ieder geval heb ik voor de deelnemers de regels versoepeld. Zelf drink ik geen koffie of thee, maar andere deelnemers mogen dat wel. Maar dan wel zonder suiker of melk.”

Zelf neemt Willem extra voorzorgen. “Voor ik eraan begin, haal ik alle verleiding­en thuis weg. Zo wordt water de enige drank in mijn koelkast. Ik ben ook een liefhebber van gin. Die flessen zet ik tot 10 april achter slot en grendel. Het moeilijkst­e moment wordt Balen Jaarmarkt, want dat valt binnen de periode. Ook wordt het niet gemakkelij­k om op café te gaan. Gelukkig doen sommige vrienden mee.”

 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Facebookev­enement: 100 dagen water.
TOMMY MAES Willem drinkt binnenkort enkel nog
water. De ginflessen gaan achter slot en
grendel.
FOTO TOMMY MAES Facebookev­enement: 100 dagen water. TOMMY MAES Willem drinkt binnenkort enkel nog water. De ginflessen gaan achter slot en grendel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium