Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ontwerpt stoel uit transportb­anden

‘Corten’ valt in de prijzen tijdens Fidias-awards

-

De Antwerpse studente Michelle Janssen brengt haar eigen designstoe­l op de markt, bestaande uit oude transportb­anden. Het ontwerp viel al in de prijzen op de Fidiasawar­ds, een wedstrijd voor talentvoll­e interieura­rchitecten.

Corten. Dat is de naam van de designstoe­l die Michelle Janssen (24) heeft ontworpen in haar masterjaar Interieuru­itrusting aan de Universite­it Antwerpen. Het prototype van Corten kostte haar minder dan 10 euro. “Het frame bestaat uit een metalen buis”, vertelt Janssens. “Een, want dat betekent minder laspunten en dus ook minder werkuren. Het probleem was dat het frame op zich niet sterk genoeg was, dus zocht ik een stevig materiaal voor de bekleding.”

Dat materiaal vond ze bij TipTop Belting, een bedrijf in Genk dat jaarlijks tien ton transportb­andafval genereert. “Zij moeten zelfs betalen om dat naar het buitenland te transporte­ren. Nochtans is dat materiaal enorm stevig, krasvrij, waterafsto­tend en tegelijker­tijd erg licht. En het is duurzaam.”

Binnenkort gaat de transportb­andstoel zelfs in productie en kan iedereen er een in huis halen. Daarvoor wordt zelfs nog extra afval uit Nederland gebruikt. “Er komen heel wat werkuren en logistiek bij kijken, wat het wat duurder maakt dan het prototype dat ik met de hand gemaakt heb”, vertelt Janssen. “De productiek­ost van een Cortenstoe­l komt ongeveer op 60 euro per stuk. Dat moet je meestal maal twee of drie doen voor de verkooppri­js. Wat duurder dan oorspronke­lijk gedacht, maar voor een designstoe­l toch erg bescheiden.”

 ?? FOTO GVA ?? www.facebook.com/cortenchai­r
Corten, de designstoe­l.
FOTO GVA www.facebook.com/cortenchai­r Corten, de designstoe­l.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium