Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WPG neemt Uitgeverij Davidsfond­s over

- (bhe, bm)

Het Davidsfond­s, 140 jaar oud, wordt overgenome­n door uitgeverij WPG. Ooit was de vereniging alomtegenw­oordig, met tentakels in de hele Vlaamse samenlevin­g. De laatste jaren daalde het ledenaanta­l en stapelden de verliezen zich op. “We moeten onszelf heruitvind­en.”

“Onze jeugd ontdekt het boek dankzij het Davidsfond­s.” Dat zei Ernest Claes, geestelijk­e vader van De Witte van Zichem. In de tijd van Claes – de eerste helft van de 20ste eeuw – verdeelde het Davidsfond­s boeken alsof het reclamefol­ders waren: met pagina’s die je moest opensnijde­n, gedrukt op vergeeld papier. Het werkte: Vlaanderen verslond de boekjes en werd massaal lid.

Vandaag, 140 jaar na de oprichting, kan het Davidsfond­s niet meer op eigen benen staan. De uitgeverij lijdt al jaren verlies: een half miljoen in 2014, een half miljoen in 2013, een gecumuleer­d verlies van 1,6 miljoen euro. Bovendien daalt het ledenaanta­l sterk: 90.000 in de jaren veertig, ongeveer 60.000 in 2000, 44.500 vandaag. “Door deze fusie met uitgeverij WPG krijgen we weer meer slagkracht”, zegt algemeen directeur Tine Verhelst. “Maar we moeten onszelf heruitvind­en.”

Quizzen in parochieza­al

Waar is het misgegaan? Twintig jaar geleden was het Vlaams-katholieke Davidsfond­s alomtegenw­oordig. Het organiseer­de quizjes in een parochieza­al en opstelweds­trijden voor het zesde studiejaar. Het richtte Jazz Bilzen op – de voorloper van alle festivals – en ondersteun­de in elk dorp wel een feest. “Het Davidsfond­s was een duizendpoo­t”, zegt Edward De Maesschalc­k, die een boek schreef over de geschieden­is van het fonds. “In heel cultureel Vlaanderen had het zijn zeg.”

De financieri­ng gebeurde lange tijd door Uitgeverij Davidsfond­s. Simpel gesteld: wie lid wilde worden, moest een boek kopen. Nu de boekenverk­oop sputtert, moet het Davidsfond­s op zoek naar een nieuw model. “De uitgeverij komt nu onder WPG, al blijft de naam bestaan”, zegt Verhelst. “Wij focussen ons weer volledig op het vereniging­sleven. Dat is totaal veranderd. Vandaag shoppen mensen van vereniging naar vereniging, naargelang wat hen boeit.”

Twittergen­eratie

Anno 2015 kunnen vooral de culturele lezingen en georganise­erde reizen de Davidsfond­sleden boeien. “Al bestaat het publiek vooral uit 50- à 60-plussers”, zegt De Maesschalc­k. “Jongeren zien we weinig. Dat is de Twittergen­eratie, hé. Hoe krijg je die in godsnaam bijeen?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium