Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Barst in front tegen FN

PS’er weigert stap opzij te zetten om Front National uit te schakelen

- PETER MIJLEMANS

Ze is voorzitste­r van de grootste partij van Frankrijk, maar de buit is nog niet binnen voor Marine Le Pen. Zondag volgt de beslissend­e ronde van de regionale verkiezing­en waarbij Front National (FN) in zes departemen­ten leidt. In het verleden zorgde blokvormin­g van rechts en links er dan voor dat FN toch met lege handen achterblee­f. De dissidenti­e van één socialist kan er dit keer anders over beslissen.

Het is een beproefde tactiek in de strijd tegen FN: de ‘Barrage Républicai­n’, of frontvormi­ng over de partijgren­zen heen. Na de eerste verkiezing­sronde gooit de derde partij – in dit geval de Parti Socialiste (PS) van Hollande – de handdoek in de ring en roept de zijn kiezers op om in de tweede ronde te stemmen voor de tweede partij, in dit geval Les Républicai­ns (LR), in de hoop zo met alle overige kiezers een front te vormen tegen FN. Dat is ook de reden waarom het populaire FN zo weinig parlements­leden heeft.

PS wilde het ook deze keer zo spelen. De partij kondigde aan dat die barrage werd uitgeroepe­n in de drie departemen­ten waar FN zo’n grote voorsprong heeft dat het de macht dreigt te grijpen: Provence-Alpes, Nord-Pas-de-Calais en Alsace. “Ik maak een onderschei­d tussen mijn tegenstand­ers en de vijanden van de Republiek”, zo stelde een PS-kandidaat het.

“Strategie werkt niet”

Voor het eerst volgt niet iedereen de partijlijn. Jean-Pierre Masseret, lijsttrekk­er voor PS in Alsace, komt zondag toch op. De 71-jarige mijnwerker­szoon vindt namelijk dat de strategie niet werkt. “Elke verkiezing wordt FN sterker en sterker.”

Masseret is nochtans een trouwe partijsold­aat die al sinds 1979 onafgebrok­en een of ander mandaat vervult voor de partij. Maar nu luistert hij niet, ondanks de enorme druk. PS liet daarop weten dat hij niet onder de vlag van PS mag opkomen, tenzij alle tweehonder­d leden op de lijst zich tegen morgenavon­d aan zijn kant scharen.

Niet overal barrage nodig

Het njet van Masseret rolt de rode loper uit voor Florian Philippot (FN), die in Alsace 36% van de stemmen haalde. Marine Le Pen (Nord-Pas-de-Calais) en haar nichtje Marion (Provence) haalden zelfs 40%, maar als de oproep tot een barrage in die twee departemen­ten door de kiezers gevolgd wordt, kunnen de Le Pens mathematis­ch nog naast de hoofdprijs grijpen.

In de andere drie departemen­ten is het verschil tussen FN en de tweede partij kleiner. Daar is niet per se een front nodig om FN van de overwinnin­g te houden. Kiezers van de kleinste partijen – die minder dan 10% haalden en dus niet meer mogen meedoen aan de tweede ronde – kunnen er de tweede partij toch nog naar de overwinnin­g stemmen. In het verleden is immers gebleken dat de kiezers van die partijtjes zelden voor FN kiezen. Bovendien lokt een tweede stemronde altijd meer linkse kiezers dan een eerste, zeker als een zege van extreemrec­hts dreigt.

Zware klap voor Hollande

Voor president Hollande en zijn PS is de dissidenti­e van Masseret een extra klap. De regionale verkiezing­en werden gezien als een popularite­itspoll voor de presidents­verkiezing­en die in 2017 worden gehouden. Als de regionale resultaten van zondag op nationaal niveau zouden worden doorgetrok­ken, zou PS op een derde plaats uitkomen. Problemati­sch, aangezien in de laatste ronde voor de presidents­verkiezing­en tussen twee politici moet worden gekozen en Hollande er dus niet meer bij zou zijn.

Troostte men zich bij PS nog met het feit dat 23% ongeveer was wat voorspeld was, bij Les Républicai­ns (LR), de nieuwe naam van de partij van Nicholas Sarkozy, viel de uitslag slecht. Die was met een score van 27% minder goed dan voorspeld. Sarkozy kreeg het fel te verduren. Parlements­leden hadden het over een gebrek aan een echte leider.

Toch kreeg de partij gisteren ook steun uit onverwacht­e hoek: van prominente medestande­rs van de verbannen stichter van FN, JeanMarie Le Pen, die opriepen om op de kandidaten van LR en niet op Marine, Marion of ‘de gauchist’ Florian Philippot te stemmen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Marine en Marion Le Pen tijdens hun campagne in Nice.
FOTO REUTERS Marine en Marion Le Pen tijdens hun campagne in Nice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium