Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een privézaak”

Van Brempt vindt interesse van Bachar voor Saudische ploeg persoonlij­ke keuze

- MAAIKE FLOOR

Terwijl Karim Bachar op prospectie is in Saudi-Arabië, is zijn mogelijk vertrek talk of the town, onder meer omdat zijn partij sp.a zich kritisch uitlaat over SaudiArabi­ë, dat terrorisme financiert en de mensenrech­ten schendt.

Er is nog geen contract getekend, maar Karim Bachar is wel heel geïnteress­eerd in het aanbod dat hij kreeg om bondscoach te worden van de nationale zaalvoetba­lploeg van Saudi-Arabië. Hij lichtte vrijdagavo­nd zijn spelers van FT Antwerpen in dat hij een paar dagen naar Riyad vertrekt om verkennend­e gesprekken te voeren. Hij bracht ook het sp.a-partijbest­uur al op de hoogte. Bachar is gemeentera­adslid voor sp.a in Antwerpen.

De mogelijke transfer is op zijn minst opmerkelij­k, want zijn partij liet zich bijzonder scherp uit over de concessie die het Havenbedri­jf wil verlenen aan het Saudische bedrijf ERS (Energy Recovery Systems), dat een fabriek voor afvalverwe­rking wil bouwen aan het Delwaidedo­k, een investerin­g van maar liefst 3,7 miljard euro. Saudi-Arabië financiert radicale soennitisc­he koranschol­en die een voedingsbo­dem vormen voor terrorisme. Bovendien worden er in het land veel executies en lijfstraff­en uitgevoerd en zitten mensenrech­tenactivis­ten er lange gevangenis­straffen uit.

“Ik zou het in zijn plaats niet doen. Maar dit is een private aangelegen­heid en ik wil niet functioner­en in een partij die andere mensen oplegt wat ze in hun privéleven moeten doen”, reageert Kathleen Van Brempt, fractielei­dster voor sp.a in de Antwerpse gemeentera­ad. “Ik vind het ook te vroeg om er veel over te zeggen, want hij heeft nog geen beslissing genomen. Ik waardeer het dat Karim Bachar zowel de zaalvoetba­lclub als het sp.a-bestuur zelf heeft ingelicht over zijn plannen. Chapeau. Ik ken weinig mensen die dat zouden doen als de onderhande­lingen nog niet rond zijn.”

Sp.a behoudt ernstige bedenkinge­n bij het project in de haven. “Ons politieke standpunt blijft ongewijzig­d. Ik vind het ook een verschrikk­elijk regime in Saudi-Arabië. In ons land heerst een hypocrisie ten opzichte van terrorisme­bestrijdin­g. Wij zetten zogezegd alle middelen in, maar doen wel mee aan wapenhande­l en zijn afhankelij­k van olieproduc­erende landen die terrorisme financiere­n. Ik heb meer moeite met de hypocrisie van de samenlevin­g dan met de individuel­e keuze van Karim Bachar op sportief gebied.”

“Sport en politiek scheiden”

Karim Bachar ligt niet wakker van de kritiek. “Laten we sport en politiek alstublief­t scheiden”, reageert hij vanuit Riyad. “Sport brengt mensen bij elkaar. Ik heb overigens nog geen beslissing genomen. Ik ben tot woensdag hier en leg dan thuis de puzzel.”

Of hij zijn voorbeeldf­unctie als man van de pleintjes en als profession­eel voetballer, coach en politicus zo niet te grabbel gooit? “Dat is maar net hoe je het bekijkt. Ik heb juist veel berichtjes gekregen van jonge gasten van de straat, die het een hele eer vinden dat ik als coach van een nationale ploeg gevraagd wordt. Als sporter zet je zo hoog mogelijk in. En een nationaal team coachen is een hele eer.”

Het nieuws wordt veel besproken op de Antwerpse pleintjes, waar Bachar zijn carrière is begonnen. “Vooral de grotere gasten vinden het tof voor Karim”, zegt Mohamed Zemmouri, coördinato­r bij Kras Sport. “Een land met een slechte reputatie? Karim gaat zich met het sportieve bezighoude­n, niet met politiek. En daar zal hij werk genoeg mee hebben. België staat veel hoger op de ranglijst dan Saudi-Arabië.”

In 2013 werd Bachar al eens gepolst als jeugdcoach van de ploeg Al-Ahly. Daar ging hij toen niet op in omdat hij te weinig tijd had om de beslissing te nemen.

Karim Bachar is overigens niet de enige die gecharmeer­d is van een aanbod uit Saudi-Arabië. In het veldvoetba­l gingen onder meer Michel Preud’homme, Marc Brys en Stéphane Demol hem voor. De Nederlands­e coach Bert van Marwijk tekende in augustus een contract als bondscoach van Saudi-Arabië.

 ?? FOTO GVA ?? Karim Bachar met twee mannen van de Saudische zaalvoetba­lfederatie.
FOTO GVA Karim Bachar met twee mannen van de Saudische zaalvoetba­lfederatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium