Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pop-up met mode, koffie en wijn

Negentienj­arige Joris Poels deed inspiratie op tijdens zijn wereldreis

- REBECCA VAN REMOORTERE

De negentienj­arige Joris Poels uit Kapellen staat zes dagen per week in zijn eigen zaak in de Nationales­traat. Hij verkoopt er onder meer een eigen kledinglij­n en schenkt er koffie en wijn.

“Nadat ik mijn diploma van het middelbaar onderwijs behaald had met slechte resultaten op de taalvakken, wilde ik mijn talen bijschaven. Mede dankzij de steun van mijn ouders laste ik een sabbatjaar in en trok ik de wereld rond om bij te leren”, vertelt Joris Poels uit Kapellen.

In augustus 2014 begon zijn tocht in Parijs. “Ik verbleef er drie maanden en leerde alles over koffie. Voor ik vertrok, proefde ik weleens wat koffie van mama of papa, maar ik lustte die eigenlijk niet. Ik leerde eerst de afschuweli­jke combinatie­s drinken van de grote ketens, maar schakelde daarna over naar de échte, pure smaak van de drank.”

Na Parijs kwam Joris Poels voor een week weer naar België om dan drie weken met zijn ouders en broer naar Zuid-Afrika te trekken. “Daar ruilde ik koffie even in voor wijn. De Zuid-Afrikaanse wijnen zijn bij de beste van de wereld.”

Na Zuid-Afrika was het tijd voor Engelse les in Australië, waar hij in Sydney en Melbourne verbleef. Vervolgens reisde hij verder naar Nieuw-Zeeland. “Daar reed ik tien dagen lang alleen door de natuur in een huurauto. Het klinkt cliché, maar ik kwam mijzelf er echt tegen.”

De laatste etappe van zijn wereldreis ging naar New York. “Drie maanden lang oefende ik de taal, nam ik danslessen, genoot ik van mode en leerde ik nog verder bij over koffie.” Na Boston en Miami was het tijd om huiswaarts te keren.

Hoge druk

“Terug thuis hoorde ik langs alle kanten één vraag: wat nu? Mijn broer Jeroen startte op zijn achttiende zonder diploma het succesvoll­e Deltaworx, een agentschap voor studentenj­obs in de horeca. De druk op mijn schouders was dus hoog. Ik wist dat ik niet wilde gaan studeren, maar ik wilde wel iets betekenen.”

Daarom bundelde Joris Poels al zijn nieuw opgedane kennis en goot die in een pop-upzaak in de Nationales­traat. Vanaf acht uur ’s ochtends schenkt hij koffie van leverancie­r Caffènatio­n. in zijn zaak verkoopt hij ook zelfontwor­pen basic T-shirts en gebreide spullen. “Ik verkoop ook nog een collectie van een bevriende ontwerpste­r en zonnebrill­en van Eline De Munck. Verder ontvang ik graag klanten in de namiddag voor een goed glas wijn als aperitief.”

JP and more blijft vijf maanden open. Daarna denkt Joris Poels aan een soortgelij­k zomerconce­pt in Gent of Antwerpen. “Misschien trek ik met mijn concept ooit nog wel opnieuw naar het buitenland. Zo niet, hoop ik dat deze ervaring mooi op mijn cv staat zodat ik ermee bij modehuizen kan gaan aankloppen”, klinkt Joris Poels ambitieus.

JORIS POELS Zaakvoerde­r JP and more “Ik wist dat ik niet wilde gaan studeren, maar ik wilde wel iets betekenen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Joris Poels volgde in Parijs en NewYork een baristaopl­eiding.
FOTO WIM HENDRIX Joris Poels volgde in Parijs en NewYork een baristaopl­eiding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium