Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GENT DROOMT VAN CLLENTE

Zenit komt morgen zonder Hulk en Witsel naar Ghelamco Arena

- FRANK BUYSE

Heel Gent maakt zich op voor een zinderend avondje Zenit morgen. De sterren boven de Ghelamco Arena staan wel heel gunstig, nu ook Hulk vandaag niet eens mee afreist naar België. “Hulk is in de Champions League toch 75 % van de ploeg”, weet coach Vanhaezebr­ouck. En voorzitter Ivan De Witte: “Het kan natuurlijk nog mislopen. Maar dit is toch wel een ideaal scenario.”

“Serieus...? Dat maakt toch een groot verschil!”, Hein Vanhaezebr­ouck kon gisteren bij aankomst op de uitreiking van de Trofee Raymond Goethals in Aalst nauwelijks wegsteken hoe content hij was, toen we hem meldden dat Zenit naar Gent kwam zonder Hulk. “Zenit blijft natuurlijk een uitstekend­e ploeg, ook zonder Witsel en Hulk. Maar toegegeven: de Braziliaan komt wel heel veel aan de bal en zorgt constant voor gevaar. Hij is in de Champions League betrokken in 75 % van alle goals van Zenit, zelf scorend of met een assist. (lachend) Zo zie je, maar best dat we nog niet waren begonnen aan een plannetje om Hulk af te stoppen.”

Even verderop lachte de Gentse manager Michel Louwagie: “Het is in elk geval psychologi­sch geen nadeel, dat is duidelijk.”

In psychologi­e is Ivan De Witte beslagen. “By far krijgt een eerder onhaalbare opdracht een scenario dat de match wel haalbaar maakt. Een tegenstand­er die al geplaatst was en die op vakantie trekt, zonder Witsel en nu ook nog eens zonder zijn beste speler....”

De Gentse voorzitter zat gisterocht­end nog lang samen met de spelersraa­d. “De premie ligt vast, er is een goed akkoord en ik merk dat dit sti-

muleert, de beleving is enorm.”

Lees: heel Gent maakt zich op voor een historisch­e avond. Voor Vanhaezebr­ouck is het misschien nog geen match met dezelfde geladenhei­d als de kampioenen­match tegen Standard - “De titel impliceerd­e toen Champions League” - maar hij spreekt toch van een historisch­e avond voor het Belgische voetbal. “Hoeveel keer is het al gebeurd dat een Belgische club speelt voor een achtste finale Champions League?”

En ze moeten winnen, beseft hij: “Ik zie vandaag maar weinig kansen voor Lyon in Valencia.” Of het nu of nooit is? Louwagie: “Neen. Ook als het zou mislopen, zullen wij en iedereen kunnen terugkijke­n op een fantastisc­he Champions Leaguecamp­agne.”

Voor één keer lijkt de boekhouder in Louwagie niet te spelen. “Natuurlijk zou een bijkomende vijf miljoen euro bij kwalificat­ie voor Gent dat wil blijven investeren, ook in de jeugd, zeer welkom zijn. Maar er zit echt geen druk op de ploeg, het zou geen ontgoochel­ing zijn als het niet lukt.”

Vanhaezebr­ouck nuanceert: “Het zou geen ontgoochel­ing als het pakweg 0-4 wordt, dan is het de wet van de sterkste.”

Kwalificat­ie en alweer vijf miljoen euro bovenop, zou Gent in elk geval weer meer munitie geven om zich definitief te nestelen als topclub. “Genk speelde ook al drie keer landskampi­oen op achttien jaar”, houdt de coach nog even af. “Dit moet AA Gent ook nastreven, drie titels op achttien jaar. Dat betekent dan: een vaste plaats in de top drie of top vier dus.”

Maar alvast eerst morgen de match waar heel Gent vannacht wakker van ligt. Het is vijftien jaar geleden dat een Belgische ploeg het heeft klaargespe­eld, maar geen zeven maanden na de eerste landstitel staan de Buffalo’s op negentig minuten van de achtste finales van de Champions League.”

En het scenario is goddelijk, vindt ook de voorzitter. En hij drukt het uit in cijfers: “Eerst hadden we tegen een ploeg als Sint-Petersburg maar 20 % kans. Nu is het al 60 %.”

Gent dus eigenlijk wel favoriet. Sprookjes kunnen lang duren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Als Gent zich morgen kan plaatsen voor de achtste finales, mag het vijf miljoen euro bijschrijv­en op de bankrekeni­ng.
FOTO PHOTO NEWS Als Gent zich morgen kan plaatsen voor de achtste finales, mag het vijf miljoen euro bijschrijv­en op de bankrekeni­ng.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium