Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontbijten voor het goede doel

Jongeren verdelen op nieuwjaars­ochtend koffiekoek­en en pistolets voor Welzijnssc­hakel

-

Op nieuwjaars­ochtend vroeg opstaan om ontbijtpak­ketten te verdelen voor het goede doel. Dat is wat drie Hobokense jongeren al voor het tweede jaar op rij van plan zijn. De opbrengst gaat naar de vzw Welzijnssc­hakel.

Als de meeste jongeren na een wilde oudejaarsa­vond huiswaarts keren, zullen enkele Hobokense jongeren druk in de weer zijn met het samenstell­en van ontbijtpak­ketten. Initiatief­neemster Annelies Van Heyst is samen met haar zus Evelien en vriend Mathias D’Hondt actief in het parochiete­am van de OnzeLieve-Vrouweparo­chie. “Vorig jaar kregen we het idee dat we iets moesten ondernemen”, zegt Annelies Van Heyst. “Door een gewijzigd Europees beleid kon de vzw Welzijnssc­hakel (een vereniging die mensen in nood ondersteun­t, red.) in 2012 nog maar vijf liter melk per gezin leveren. Dat vonden wij ruim onvoldoend­e, zeker voor gezinnen met jonge kinderen. Daarom lanceerden we vorig jaar de ontbijtpak­kettenacti­e.”

Het succes van de actie was onverwacht groot. “Er werden meteen 262 pakketten verkocht, waardoor Welzijnssc­hakel meer kon doen dan enkel extra melk kopen”, zegt Evelien Van Heyst. “Vele gezinnen met jonge kinderen konden ook rekenen op een extra aanbod verzorging­sproducten.”

Nood blijft groot

Omdat de nood in Hoboken en Wilrijk groot blijft, organisere­n de drie jonge Hobokenaar­s hun actie dit jaar opnieuw. “De bedoeling is om de 140 gezinnen die een beroep doen op Welzijnssc­hakel ook in 2016 een extraatje te geven”, zegt Annelies Van Heyst. “Op die manier kunnen de kinderen evenwichti­g en gezond opgroeien.”

Welzijnssc­hakel richt zich specifiek op mensen die door omstandigh­eden de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, zelfs niet met hulp van de overheid of het OCMW.

Koffiekoek­en en pistolets

“Wie een ontbijtpak­ket bestelt, zal op 1 januari gewekt worden door de geur van heerlijke koffiekoek­en”, zegt Annelies Van Heyst. “Die worden aan huis gebracht door een van onze twintig vrijwillig­ers die vanaf halfacht ’s ochtends beginnen rond te rijden.”

Een ontbijtpak­ket bevat alles wat mensen nodig hebben om het nieuwe jaar goed te starten. “Van koffiekoek­en en pistolets over choco en confituur tot thee en fruitsap en veel meer”, zegt Evelien Van Heyst. “En dat allemaal voor 13 euro per persoon. Voor kinderen onder de twaalf jaar hebben we een ontbijtje voor 6 euro. Het luxepakket, met een flesje cava, kost 17 euro per persoon.”

 ?? FOTO WAS ?? Annelies en Evelien Van Heyst.
FOTO WAS Annelies en Evelien Van Heyst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium