Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik blijf dromen van een district zonder die verstikken­de wolk”

Gemeentera­adslid Lisa Geets (N-VA) start wekelijkse blog over 2140

- FRANK HEIRMAN

Elke vrijdag post Lisa Geets haar bevindinge­n over Borgerhout, waar ze nu bijna zeven jaar woont. “Een tof district, maar met een donkere wolk boven”, oordeelt het gemeentera­adslid van NVA. De wolk slaat op de opmerkinge­n die vrouwen op straat vaak te horen krijgen.

Twee weken geleden startte Lisa Geets haar blog waarin ze vertelt over het reilen en zeilen in haar Borgerhout. “Ik leg me voortaan de discipline op om elke vrijdag een stukje te schrijven, geen politieke analyse, maar een persoonlij­k en vlot verhaal”, zegt Geets, die in 2012 verkozen werd als Antwerps gemeentera­adslid voor N-VA. “Het zit in mijn aard om niets te verdoezele­n en de dingen te zeggen, zelfs al horen we ze niet graag.”

In de recentste aflevering van de blog heeft ze het onomwonden over de donkere wolk die ze vaak op straat ervaart. “Het gaat me niet om de slechte luchtkwali­teit, maar wel om hoe sommige mannen, en soms ook vrouwen, me behandelen. Ik krijg regelmatig vuile woorden, speeksel en zelfs al eens stenen naar mijn hoofd geslingerd en ik merk dat ik me daaraan aanpas”, schrijft ze.

Ranzige commentare­n

“Het gebeurt niet elke dag, met vlagen”, preciseert ze. “Het zijn ranzige commentare­n, soms heel expliciet. Ik heb niet de indruk dat het vermindert. Integendee­l. Het is zo vermoeiend.”

Lisa Geets wil dat gedrag niet veralgemen­en en toeschrijv­en aan bepaalde bevolkings­groepen, maar het is er wel en het komt zeker niet alleen van pubers.

In volgende aflevering­en van haar blog wil Geets er verder op ingaan. Ze wil ook op zoek naar een oplossing om die donkere wolk te bestrijden, want ze is overtuigd van de dynamiek van Borgerhout. “Ik heb veel positieve dingen ervaren”, zegt Geets, die zeven jaar geleden vanuit Turnhout naar het district verhuisde, waar ze Latijn en Nederlands gaf in het Xaveriusco­llege. Daarna werkte ze op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Sinds kort is ze aan de slag als freelancec­opywriter.

Turnhoutse­baan

“Als student reed ik vanuit de Kempen altijd met de bus via de Turnhoutse­baan de stad in. Vanachter het venster leek het me een triestige buurt. Nooit had ik gedacht dat ik er ooit zou wonen, tot ik naar een huis zocht en vaststelde dat Borgerhout helemaal geen zwart-witverhaal is. Het is een levendige buurt met een enorme verscheide­nheid. Daar sta ik open voor. Die openheid moet iedereen aan de dag leggen tegenover elkaar. Dat gebeurt niet. Zelfs als ik in de winter, met een dikke jas, sjaal en muts over de straat loop, word ik lastiggeva­llen. Maar ik weiger me erbij neer te leggen, er begrip voor op te brengen of het normaal te vinden. Ik blijf dromen van een Borgerhout zonder die verstikken­de wolk.”

LISA GEETS

Gemeentera­adslid en blogster “Zelfs als ik in de winter, met een dikke jas, sjaal en muts over de straat loop, word ik lastiggeva­llen.”

 ?? FOTO RENE TIMMERMANS ?? Lisa Geets blogt voortaan elke vrijdag.
FOTO RENE TIMMERMANS Lisa Geets blogt voortaan elke vrijdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium