Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Jacobskerk voor toeristen gesloten

Ingrijpend­e restaurati­e interieur begint volgend jaar

- JO VAN BEYLEN

De SintJacobs­kerk is opnieuw voor toeristen gesloten. Wanneer ze weer opengaat is nog onzeker. Dat hangt af van de aanpak van de volgende restaurati­efase.

Dat de Sint-Jacobskerk eind achttiende eeuw ongemoeid werd gelaten door de Franse revolution­airen is te danken aan pastoor Mortelmans die de eed van trouw aan de Republiek en haat aan de koning aflegde. “Zijn eed werd door zijn tijdgenote­n als een soort verraad beschouwd”, vertelt Bruno Aerts, pastoor van de Sint-Jacobsparo­chie. Maar door die eed bewaarde de kerk een overweldig­ende verzamelin­g beelden en schilderij­en en een indrukwekk­end hoogkoor. Bruno Aerts is zich bewust van de impact die het unieke interieur van de Sint-Jacobskerk op mensen heeft. “Kunst is een gestolde uiting van wat geloof ooit voor mensen is geweest. Dat helpt ons om te interprete­ren wat geloof ook vandaag nog kan zijn. In de kerk hangt bijvoorbee­ld een bijzonder mooi Christusbe­eld. Het is zo gemaakt dat het niet duidelijk is of Christus nog in het graf zit of eruit komt. De hele verrijzeni­sgedachte is in dat beeld vervat. Kinderen maakten me erop attent dat de voeten van Christus aan de onderzijde zichtbaar zijn: het contact met de aarde is weg. Als je mensen daarop wijst, dan krijg je als reactie: ‘O ja, zo had ik het nog niet bekeken.’ Wat kinderen zeggen, is vaak verheldere­nd. Ze verplichte­n je stil te staan bij dingen die voor volwassene­n vanzelfspr­ekend zijn.”

De restaurati­e van de Sint-Jacobskerk is ingrijpend en de praktische organisati­e daarvan is allesbehal­ve evident. “Volgend jaar start letterlijk het grote werk. Het interieur wordt aangepakt en dat brengt problemen met zich mee voor de toegankeli­jkheid van de kerk. We hopen dat de kerk in compartime­nten wordt verdeeld zodat ze al zeker voor de eredienst kan openblijve­n en misschien ook tijdens de zomer voor toeristen toegankeli­jk is. De definitiev­e afspraken met het restaurati­eteam moeten nog worden gemaakt.”

Elke restaurati­e van een kerk brengt problemen met zich mee en het is niet eenvoudig om de liturgisch­e en museale functies van het gebouw met elkaar te verzoenen. “De continuïte­it van de liturgievi­eringen is soms moeilijk. Sommige mensen vinden het bijvoorbee­ld jammer als hun kindje wegens de werken niet kan worden gedoopt in de doopkapel. Er is ook een periode geweest dat er geen uitvaarten konden doorgaan in de kerk. Dat creeert soms lastige en pijnlijke situaties voor de parochiane­n. Ik probeer het dan steeds zo over te brengen dat men moet rekening houden met het uiteindeli­jke resultaat. De mensen aanvaarden dat ook.”

Pastoor Bruno Aerts is duidelijk trots op zijn kerk. “We zijn verantwoor­delijk voor het goede beheer van de kunstschat­ten en als daar ingrijpend­e werken voor nodig zijn, dan moeten die ook kunnen gebeuren. We leven gelukkig in een samenlevin­g die belastingg­eld wil vrijmaken voor restaurati­es, dan moeten we ook meewerken. De kerk bevat kunstwerke­n die de komende generaties zullen begeestere­n en het is onze plicht daar goed zorg voor te dragen. Ik ben natuurlijk een beetje chauvinist­isch als ik zeg dat Sint-Jacob een prachtige kerk is. Zelfs met de winterzon is ze indrukwekk­end.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Pastoor Bruno Aerts aan de ingang van de SintJacobs­kerk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Pastoor Bruno Aerts aan de ingang van de SintJacobs­kerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium