Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen Preud’homme heeft de kern om te roteren

Anderlecht en AA Gent ontbreekt het aan kwaliteit en kwantiteit om te wisselen zonder kwaliteits­verlies

- (gma, jug, vdm)

Hein Vanhaezebr­ouck wil het, Michel Preud’homme doet het en Besnik Hasi weet het na het bekerdebac­le bij Kortrijk nog niet helemaal. Roteren is meer dan ooit het codewoord voor de drie titelfavor­ieten in de Jupiler Pro League. En daarin blinkt Club Brugge zowel kwantitati­ef bekijkt u het onderstaan­de schema maar eens als kwalitatie­f in uit.

DOEL

In doel zijn de keuzes duidelijk. Sébastien Bruzzese bij Club, Silvio Proto bij Anderlecht en Matz Sels bij AA Gent. Geen rotatie daar. De doublures houden de spieren warm op training.

VERDEDIGIN­G

Geen Mechele? Dan maar Duarte. Engels rustig brengen? Geen probleem, daar is Denswil. De Brugse centrale verdedigin­g is misschien wel het beste voorbeeld van de rotatie in het Jan Breydelsta­dion. Makkelijk inwisselba­ar, kwaliteits­verlies bijna nihil. Eenzelfde verhaal op de flanken waar een evenwaardi­ge vervanger voor Thomas Meunier utopisch lijkt, maar waar de afwezighei­d van Laurens De Bock een van de weinige allesspele­rs onder Michel Preud’homme - wel makkelijk wordt opgevangen. Een totaal ander verhaal bij Anderlecht waar een eventueel uitvallen van Kara Mbodj de fundamente­n van de paars-witte defensie zou aantasten. Ook AA Gent zit sinds het uitvallen van Rami Gershon niet dik in volwaardig­e opties centraal achterin.

MIDDENVELD

Simons - Vormer. Claudemir - Vormer. Zelfs Simons - Claudemir bleek tegen Charleroi een vlot opbouwend duo. Voeg daar nog Hans Vanaken - die steeds meer beseft wat van hem verwacht wordt - en Victor Vazquez - gespaard tegen KV Mechelen en Lokeren, uitblinker tegen Charleroi - en je merkt meteen waarom het wel goed zit op het Brugse middenveld. Michel Preud’homme vermeldde zondagnami­ddag zelfs de herstelde Sander Coopman als alternatie­f in het centrum. Luxe. Niet aanwezig bij Anderlecht dat met de tegenvalle­nde Youri Tielemans en de wisselvall­ige Dennis Praet te vaak afhankelij­k is van Steven Defour, de enige op constant topniveau. AA Gent heeft kwantitati­ef dan weer de meeste mogelijkhe­den, al lijken de met kwaaltjes torsende Brecht Dejaegere en Danijel Milicevic kwalitatie­f moeilijk te vervangen.

AANVAL

De snelheid van Izquierdo, de techniek van Gedoz, de vista van Refaelov. Of misschien de frisse inbreng van Dierckx? Opties te over voor Michel Preud’homme op de Brugse flanken. Opties die de ploeg kwalitatie­f allemaal iets kunnen bijbrengen. Alleen centraal voorin staat er niemand klaar om Jelle Vossen te vervangen. Leandro Pereira moet zich nog aanpassen en Abdoulay Diaby wordt vooral op de Brugse flank gebruikt. De Brugse situatie is evenwel beter dan bij de andere titelkandi­daten. Zowel bij Anderlecht - Stefano Okaka, acht matchen zonder treffer - als bij AA Gent - Laurent Depoitre, elf matchen droog - wacht men op het moment dat hun topspits opnieuw ontploft. Zeker bij Gent waar Kalifa Coulibaly wel een aardige supersub is, maar ook geen spits die op dit moment 90 minuten op een verdedigin­g kan wegen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium