Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Reno Wilmots heeft zijn familienaa­m niet mee”

Zoon Wilmots is ander type voetballer dan de bondscoach

- (gegy)

Op 5 april 1986 debuteerde Marc Wilmots in het STVVshirt. Net geen elf jaar later op 16 maart 1997 werd zoon Reno geboren. Afgelopen zaterdag in Oostende mocht diezelfde Reno zijn eerste minuten voor het Aelftal van STVV meepikken. “Voor mij is Reno een hangende spits, terwijl Marc echt de diepste man was”, maakt Lon Polleunis de vergelijki­ng.

Je zal maar Wilmots heten… Zelfs de ogen van Marc Coucke en die van enkele duizenden Oostendena­ren waren zaterdag vanaf minuut vijfentach­tig volop gericht op ene Reno Wilmots. Elke beweging van de zoon van de bondscoach werd meteen fors onder de loep genomen. Iedereen was het er meteen over eens dat de 18-jarige Reno Wilmots het - net als pa vroeger - niet moet hebben van een splijtende snelheid. Maar zijn de twee eigenlijk te vergelijke­n?

Bart Janssens, al twee jaar trainer van Reno bij de elitegroep (U19 en beloften) van STVV, kent de kwaliteite­n van Reno Wilmots als geen ander: “Wij zien hem bij STVV eigenlijk als een box-to-boxspeler. Reno is een nummer acht, eventueel een tien. Vorig seizoen scoorde hij in ons kampioenen­jaar met de U19 om en bij de twintig doelpunten. Reno moet het niet hebben van zijn snelheid, daar kreeg hij op sociale media jammer genoeg al kritiek over. Ik wil die jongen niet feller bewieroken dan een ander, maar ik kan je wel verzekeren: als hij in de zestien kan komen, staat hij altijd op de goede plaats. Reno is een jongen die zich altijd de pleuris zal lopen voor zijn ploeg. Zijn loopvermog­en is enorm. In die zin zijn invalbeurt in Oostende zeker nuttig, ook al is hij helemaal geen diepe spits. Hij bleef achter de verdediger­s van Oostende aanhollen om hen te ambeteren. Een snelle tegenaanva­l opzetten daarentege­n is natuurlijk niet zijn ding.”

STVV-coryfee Lon Polleunis en Marc Wilmots - die bij de U17 van Wezet nog trainer van Reno was - spraken mekaar maandagnam­iddag nog over de invalbeurt van Reno in Oostende. Polleunis kan de twee goed vergelijke­n. “Voor mij is Reno een hangende spits, terwijl Marc echt de diepste man was. Een belangrijk verschil. Gun Reno vooral tijd”, beseft Polleunis.

Nog een Wilmots op komst

Als zoon van de bondscoach is het niet makkelijk om in de schaduw te blijven voor Wilmots. “Reno Wilmots heeft zijn familienaa­m natuurlijk niet mee”, weet Janssens. STVV schermt de jongeling - in samenspraa­k met de ouders - af van de nieuwsgier­ige journalist­en. Ook Reno zelf heeft momenteel geen zin om zich te bewijzen in de media. Bart Janssens: “Of hij het zal maken op het hoogste niveau, kan alleen de toekomst uitwijzen. Alleszins krijgt hij er bij ons de kans toe.”

Marc Wilmots heeft nog een tweede zoon die momenteel voor STVV voetbalt. Maarten is actief bij de U17 van de Kanaries en wordt steevast als nummer tien uitgespeel­d.

 ?? FOTO BELGA ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium