Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al vier jaar op reis zonder geld

Michaël financiert tocht door 60 landen door versturen van postkaarte­n en souvenirs

- REBECCA VAN REMOORTERE www.facebook.com/ starringyo­uaroundthe­world

Zestig landen bezocht, duizenden postkaarte­n verstuurd en geen eigen euro gespendeer­d. Dat is na vier jaar de balans van het project Starring You van Nederlande­r Michaël Ruppert.

Denkt u weleens met heimwee terug aan de tijd vóór sociale media, toen u zat te hopen op een postkaart of brief van een geliefde in het buitenland? Michaël Ruppert, een Belg met Nederlands­e roots, voelt met u mee. “Iets meer dan vier jaar geleden vertrok ik op reis naar Oost-Europa”, vertelt hij. “Ik heb gewerkt in Borgerhout en ik begon studies civiele technieken, maar vond nooit echt mijn ding. Ik besloot om mijn dromen na te jagen en op reis te vertrekken. Hoewel ik het nut van sociale media en internet heus wel inzie, vind ik het toch charmant om postkaarte­n naar mijn familieled­en te sturen. Een postkaart hang je aan je muur of je kijkt er nog wel eens naar terug, dat doe je niet met een mail.”

Al snel waren ook kennissen en vrienden van familieled­en geïnteress­eerd in een persoonlij­k reisverhaa­l van Michaël. “Voor ik het

MICHAËL RUPPERT

wereldreiz­iger

besefte, had ik een hele adressenli­jst van mensen die graag een postkaart kregen. Na een tijd vroegen enkelingen naar mijn rekeningnu­mmer. Ze wilden me steunen zodat ik nog meer kon reizen en kaarten kon versturen.”

Intussen heeft de globetrott­er een bestand van duizenden adressen van mensen uit 120 verschille­nde landen. De reis ging onder meer al langs Indonesië, Canada, Oost-Europa en Oekraïne. Wekelijks maakt hij gemiddeld twee dagen vrij om persoonlij­ke, handgeschr­even boodschapp­en te versturen. “In die vier jaar gaf ik nog geen euro van mijzelf uit. Ik krijg donaties van rijke en minder rijke mensen. Zo zijn er mensen uit Azië die me steunen met een slaapplek. Het aantal nachten op hotel kan ik op één hand tellen. Verder krijg ik ook financiële steun van mensen die zelf niet kunnen reizen door hun carrière of omdat ze jonge kinderen hebben. Zij reizen dan een beetje mee dankzij mijn verhalen. Een man uit Dubai boekte mijn vliegticke­ts om naar eerste klas om mij een plezier te doen.”

Michaël stuurt behalve postkaarte­n ook souvenirs op. Hij krijgt vaak specifieke vragen van verzamelaa­rs. “Zo verstuur ik uit veel landen suiker naar een verzamelaa­r die er niet altijd zelf raakt.”

Op zoek naar graf in Griekenlan­d

Maar de mooiste vraag die Michaël kreeg, kwam van een Amerikaans­e vrouw. “Zij zag dat ik op dat moment verbleef in Bulgarije. Haar opa was afkomstig van Griekenlan­d en onlangs overleden. De vrouw wist niet waar zijn graf was en of er nog familieled­en in Griekenlan­d woonden. Omdat ik in de buurt van Griekenlan­d was, vroeg ze of ik dat zou willen uitzoeken. Mijn volgende twintig dagen spendeerde ik bijgevolg in Griekenlan­d. Ik deed heel wat kilometers en vond als bij wonder dankzij mijn internatio­nale connecties op Facebook het graf en de familieled­en van de vrouw. De eerlijkhei­d gebiedt me om te zeggen dat ik ook van haar achteraf een donatie kreeg. Ze was door het dolle heen.”

Dankzij het vele reizen heeft Michaël één ding geleerd: om altijd je dromen na te jagen. “Ik geef vaak lezingen op scholen en universite­iten in het buitenland. Ik hou ervan om studenten te inspireren om te dromen. Die lezingen vind ik een van de leukste dingen om te doen wanneer ik op reis ben. Wie weet sta ik zelf ooit nog profession­eel voor de klas.”

Waar Rupperts avontuur eindigt, is nog niet duidelijk. “Eind december trek ik richting Indonesië, een van mijn favoriete landen. Ik denk dat ik er nog een jaar bij doe en mij dan opnieuw settel. Hoewel, dat ik er nog maar één jaar bij zal doen, zeg ik eigenlijk al vier jaar lang”, lacht Michaël.

“Al vier jaar lang zeg ik dat ik nog één jaar verder ga.”

 ??  ??
 ??  ?? ... kaartjes schrijven in Hongkong.
... kaartjes schrijven in Hongkong.
 ?? FOTO'S GVA ?? ... in Maleisië.
FOTO'S GVA ... in Maleisië.
 ??  ?? ... met vrienden in Indonesië.
... met vrienden in Indonesië.
 ??  ?? ... in Beijing.
... in Beijing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium