Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen wordt steeds interessan­ter voor de N-VA

- Dave Sinardet Politicolo­og VUB

Hoe belangrijk is de escapade van Groen in het Antwerpse district Deurne? Groen blaast er het kartel met sp.a op en wil praten over een nieuwe coalitie met NVA, CD&V en Open Vld. Wat zegt dat over onderhande­lingen voor de toekomst?

“De N-VA is niet zeker van een meerderhei­d in de Antwerpse districten bij de verkiezing­en van 2018 en moet dus goede contacten onderhoude­n met andere partijen”, zegt Dave Sinardet. “CD&V bokst in Antwerpen nu al boven haar gewicht, PVDA is inhoudelij­k geen optie en voor sp.a geldt eigenlijk hetzelfde. Daardoor komt Groen steeds meer in beeld als potentiële partner.”

“In het perspectie­f van de N-VA zit CD&V steeds minder in een zetel zoals vroeger”, zegt Sinardet. “De partij staat zwaar onder druk. Daar komt nog bij dat voor de situatie in Antwerpen het voor de N-VA extra interessan­t is als Groen en sp.a in 2018 op zo weinig mogelijk plaatsen in kartel naar de kiezer gaan. Groen profileert zich momenteel als een partij die graag wil besturen en die daarvoor niet noodzakeli­jk wil terugvalle­n op de sp.a. Dat komt de N-VA goed uit.”

“Wat Deurne betreft: alle districten in Antwerpen hebben hun eigen politieke dynamiek en hun eigen lokale verhouding­en, maar uiteraard wordt er overal vooruitgek­eken naar de volgende lokale ver-

kiezingen in 2018. CD&V maakt nu deel uit van heel wat districtsb­esturen, maar die partij heeft na de vorige verkiezing­en in 2012 meer zetels gekregen dan ze electoraal waard was. Hetzelfde geldt trouwens voor Open Vld. Bovendien lijken die beide partijen sinds 2012 niet sterker te zijn geworden in Antwerpen.”

“De N-VA van Bart De Wever is nog altijd de grootste partij in Antwerpen, maar zijn droomcoali­tie met CD&V en Open Vld lijkt niet meer zo ideaal. Met wie moet dan hij dan wel een alliantie smeden? In dat verhaal komt Groen in beeld.”

“CD&V en PVDA liggen als mogelijke partners steeds minder voor de hand. Dat geldt ook voor de sp.a. Steeds vaker komt in conflictdo­ssiers bij N-VA’ers de Pavlov-reflex naar boven: ‘Het is de schuld van de socialiste­n’.”

“Met Groen liggen de verhouding­en beter. N-VA en Groen zijn altijd redelijk vriendelij­k tegenover elkaar geweest. Niet zelden wisselden ze zelfs compliment­en uit. Dat was bijvoorbee­ld het geval tijdens de moeizame regeringso­nderhandel­ingen voor de regering Di Rupo. Toen was Bart De Wever zeer vriendelij­k over Wouter Van Besien.”

”CD&V niet langer in een zetel”

“Groen komt dus in beeld om een aantal coalities te depanneren, zoals die in bepaalde Antwerpse districten. Voor de N-VA heeft zo’n samenwerki­ng het voordeel dat ze de mogelijkhe­id van een progressie­f kartel van Groen met sp.a en PVDA ondermijnt. Zo’n kartel zou in Antwerpen een bedreiging kunnen vormen voor Bart De Wever. Het is voor hem dus zeer interessan­t om alles in het werk te stellen om zo’n samenwerki­ng te dwarsbomen.”

“In elk geval lijkt het voor de N-VA belangrijk om een andere positie in te nemen tegenover CD&V. Bij de nationale verkiezing­en van 2014 zat die partij nog in een zetel. Ze leek de onvermijde­lijke bondgenoot van de N-VA op alle mogelijke bestuursni­veaus. Nu is de situatie anders.”

“Het kan ook zonder sp.a”

“In Mechelen is gebleken dat de N-VA ook kan besturen met Groen, zonder CD&V. Die samenwerki­ng met Groen blijkt ook te werken in het district Antwerpen en straks misschien ook in Deurne. De N-VA heeft dus nu alternatie­ven in de lokale onderhande­lingen. Dat gegeven is op zich al voldoende om CD&V zich minder comfortabe­l te laten voelen.”

“Deurne niet zonder belang”

“Mijn conclusie: Groen profileert zich steeds meer als een bestuurspa­rtij die de sp.a niet eer nodig heeft. De partij wil heel graag het bestuur ook op de hogere niveaus mee vormgeven.

“Voor de lokale verkiezing­en van 2018 en de nationale verkiezing­en van 2019 zal Groen zeker proberen om haar eigen, onafhankel­ijke positie te versterken. In die zin is de evolutie in Deurne zeker geen detail. Een district met 77.000 inwoners is natuurlijk niet onbelangri­jk.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Voorzitter van NVA Antwerpen Fons Duchateau met districtsv­oorzitter Peter Wouters.
FOTO JORIS HERREGODS Voorzitter van NVA Antwerpen Fons Duchateau met districtsv­oorzitter Peter Wouters.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium