Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karl Vannieuwke­rke geconfront­eerd met zichzelf in ‘Het Huis’

-

in Het Huis praat sportjourn­alist Karl Vannieuwke­rke (44) vanavond over zijn strijd tegen speekselkl­ierkanker. “Ik ben niet kwaad op mijn lijf. Het komt uit een periode waarin het heel erg op de proef is gesteld door de natuur.”

“Ik kom van heel ver. Ik wil mijn lichaam de rust en de tijd gunnen, ik wil niet weten waar ik sta op dit moment. Ik heb 32 bestraling­en gekregen, nog geen vijf maanden geleden, en ben drie keer gaan fietsen.” Ietwat weemoedig leunt Karl Vannieuwke­rke (44) tegen een hometraine­r. Het is een pakkend moment in Het Huis vanavond waarop hij met zichzelf wordt geconfront­eerd.

93 procent kans op genezing

In oktober vorig jaar kreeg Vannieuwke­rke het verdict: speekselkl­ierkanker. “Natuurlijk ben ik bang als ik naar de scans kijk. Als je een prognose hebt van 93 procent kans op genezing, dan is er nog altijd 7 procent kans dat je het niet haalt. Daar denk je niet de hele dag aan, maar wel op momenten dat je wakker ligt”, vertelt hij openhartig aan programmam­aker Eric Goens. “Ik blijf positief, maar je kan het niet zomaar aan de kant schuiven. Het is geen griep of een angina.”

Ook Vannieuwke­rkes vader – een kranige man van 73 die nog vlot een balletje trapt – komt langs. Aanvankeli­jk is hij een beetje stil. “Papa, ’t is televisie. Als je niets gaat vertellen, gaan ze niets kunnen uitzenden.” Meteen daarna, omdat hij ziet dat zijn zoon net achter het fornuis staat: “En is dat hier een kookprogra­mma?”

Maar vader Vannieuwke­rke heeft het ook over de ziekte van zijn zoon. Over hoe ze met elkaar nooit echt babbelden over “er doorkomen”. Uit schrik ook, schrik van zijn vader om ernaar te vragen. “Ik dacht: als het moment er is, zullen we er wel bij zijn en er samen door geraken.”

Beklijvend is ook hoe gedetaille­erd Vannieuwke­rke zijn behandelin­g documentee­rde. Over “de koude handen van de verpleegst­er” elke keer dat hij het bestraling­smasker op kreeg, of: “Dosis 5: oorlel verbrand”. “Ik kende zelfs het patroon van de elektronen die binnenkwam­en: medium, kort, kort, kort, lang, medium, kort, kort, lang. Zes bundels, twee van links en vier van rechts.” (bpr)

 ?? FOTO VRT ?? Karl Vannieuwke­rke met zijn vader. “Papa, ’t is televisie. Als je niets gaat vertellen, gaan ze niets kunnen uitzenden.”
FOTO VRT Karl Vannieuwke­rke met zijn vader. “Papa, ’t is televisie. Als je niets gaat vertellen, gaan ze niets kunnen uitzenden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium