Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stellingbo­uwer Travhydro stopt: 85 jobs verdwijnen

Antwerps bedrijf kan concurrent­ie met Oost-Europese arbeiders niet meer aan

- CHRISTOF WILLOCX

De Antwerpse stellingbo­uwer Travhydro is in vereffenin­g. 85 werknemers verliezen vanaf dinsdag hun job omdat het bedrijf niet opgewassen is tegen de concurrent­ie met goedkope OostEurope­se werknemers. Staatssecr­etaris Bart Tommelein (Open Vld) smeekt om hulp bij Europa.

Travhydro bouwt stellingen, verhuurt ze aan bedrijven die werkzaamhe­den uitvoeren, en breekt die stellingen na de werkzaamhe­den weer af. Travhydro is van oorsprong een Waals bedrijf. Het werd opgericht in 1929. Vandaag werken er 85 mensen in Antwerpen en 45 mensen in Charleroi. De vestiging in Charleroi wordt mogelijk gered, maar voor het bedrijf in Antwerpen is er geen hoop meer.

Goedkope arbeiders

“We werken nog enkele lopende opdrachten af. Daarna gaan we officieel failliet”, zegt Frank Van Camp (59), operatione­el manager van Travhydro in Antwerpen.

“We hebben zes maanden beschermin­g tegen onze schuldeise­rs gekregen, maar nu is het over. Eind vorig jaar hebben we twee belangrijk­e contracten verloren, met BASF en Esso. Dat verlies komt bovenop een zware schuldenla­st, die we al meedragen sinds 2008, toen onze afdeling stellingbo­uw voor magazijnen failliet ging.”

Travhydro zegt de twee belangrijk­e contracten te hebben verloren “omdat er te veel concurrent­ie is van Oost-Europese arbeiders die voor de concurrent­en komen werken. Zij worden gedetachee­rd voor maximaal twee jaar, waardoor de werkgever hun sociale lasten in het land van herkomst van die werknemers mag betalen. Daardoor zijn de loonkosten voor die werknemers veel lager.”

Travhydro zegt geen geld te hebben om volledige ontslagpre­mies te betalen. De werknemers moeten zich wenden tot het Fonds voor Sluiting van Ondernemin­gen (FSO). Dat fonds keert maximaal 25.000 euro bruto per werknemer uit.

Concurrent trekt naar Hongarije

Stellingbo­uwer Kontrimo uit Temse, een concurrent van Travhydro, bevestigt het probleem met de goedkope concurrent­ie uit Oost-Europa. “Drie maanden geleden heb ik een bedrijf én een interimkan­toor in Hongarije opgericht, om de goedkope concurrent­ie de baas te kunnen”, zegt Michel Van den Brande van Kontrimo. “Via het interimkan­toor heb ik zeven Hongaren naar Temse gehaald om in Vlaanderen stellingen op te zetten. Die Hongaren zijn de helft goedkoper dan mijn Vlaamse werknemers. De komende maanden wil ik mijn bedrijf in Hongarije verder uitbouwen. Zo kan ik Hongaren in Hongarije stellingen laten bouwen, en een deel van hen geregeld laten overkomen naar Vlaanderen. Ik doe dit tegen mijn hart. Maar het is noodzakeli­jk om te overleven.”

Hulp vragen aan Europa

Federaal staatssecr­etaris van Fraudebest­rijding Bart Tommelein (Open Vld) had maandag een ontmoeting met Europees Commissari­s van Werk Marianne Thyssen (CD&V). “Ik heb haar gevraagd om de maximumter­mijn van detacherin­g in de bouwsector te verlagen van twee jaar naar zes maanden”, zegt Tommelein.

Voor Travhydro komt een eventuele Europese richtlijn te laat. “Onze 85 werknemers moeten nu een nieuwe job zoeken. Dat is niet gemakkelij­k, want hun gemiddelde leeftijd is 45 tot 50 jaar”, zegt Frank Van Camp.

Werknemer Anthelme Claeys (58), bij Travhydro hoofd van de technische dienst, laat de moed niet zakken. “Ik ben al op sollicitat­iegesprek geweest bij enkele andere bedrijven uit de stellingbo­uw. Mijn troeven? 31 jaar ervaring en een grote motivatie. Maar veel jongeren zijn ook gemotiveer­d en zij zijn veel goedkoper.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Frank Van Camp en Anthelme Claeys zijn door het faillissem­ent van Travhydro hun werk kwijt.
FOTO WIM HENDRIX Frank Van Camp en Anthelme Claeys zijn door het faillissem­ent van Travhydro hun werk kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium