Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouw Antwerps ISkopstuk krijgt vijf jaar celstraf

Kaoutar Bioui veroordeel­d tot vijf jaar cel voor bedreigen Filip Dewinter

-

De vrouw van de Antwerpse Syriëstrij­der Hicham Chaïb is zwaar gestraft omdat ze op Facebook had opgeroepen om Filip Dewinter te “slachten als een varken”. “De uitspraak is belangrijk. Door haar veroordeli­ng is de vrouw nu internatio­naal geseind”, reageert Dewinter.

Kaoutar Bioui woont al ruim twee jaar in Syrië. In de stad Raqqa heeft haar echtgenoot Hicham Chaïb carrière gemaakt: in een mum van tijd is hij bij IS opgeklomme­n tot hoofd van de religieuze politie. Chaïb raakte bekend als de lijfwacht van Fouad Belkacem. Op het grote terreurpro­ces rond Sharia4Bel­gium werd hij veroordeel­d tot 15 jaar cel.

Net als Chaïb heeft Bioui, die zich op Facebook Umm Haniefa Al Belgikiya noemt, veel sympathie voor het gedachtego­ed van IS. Op sociale media verspreidt ze met de regelmaat van de klok terroristi­sche propaganda, door bijvoorbee­ld foto’s te plaatsen van de bomgordel die ze van haar man cadeau kreeg. Ze heeft ook Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter met de dood bedreigd.

Racistisch videospel

In mei 2014 lanceerde Dewinter het videospel Minder, minder,

minder. Daarbij moest de speler met een knuppel criminelen en moslimterr­oristen uitschakel­en. Het spel zorgde vooral in moslimkrin­gen voor ophef. Zo’n honderd migranten dienden een klacht in wegens racisme. De klagers vingen bot: het parket-generaal oordeelde dat het spel racistisch was, maar besliste om Filip Dewinter niet voor de rechtbank te dagen.

Op haar Facebook-pagina zei Bioui dat die klachten zinloos waren. Zij riep op tot “krachtdadi­g optreden tegen Dewinter”. “Laat er een Mohamed B. (de moordenaar van de Nederlands­e filmmaker Theo van Gogh, red.) onder jullie opstaan die afhandelt met dit varken, zoals onze broeder heeft afgehandel­d met het zwijn Theo van Gogh”, schreef ze op Facebook. Dewinter diende een klacht in.

In april stond er op een morgen een gewapende man voor Dewinters deur. De politicus was op dat moment niet thuis, maar hij kreeg wel een halfjaar politiebes­cherming. De Staatsveil­igheid nam de doodsbedre­iging heel ernstig.

De correction­ele rechtbank in Antwerpen veroordeel­de Bioui gisteren bij verstek tot vijf jaar cel en 12.000 euro boete voor haar deelname aan de activiteit­en van Islamitisc­he Staat en voor het aanzetten tot een terroristi­sche moord op Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter. De rechtbank beval ook haar onmiddelli­jke aanhouding.

Dewinter tevreden

Filip Dewinter had zich burgerlijk­e partij gesteld en krijgt één euro morele schadeverg­oeding. De Vlaams Belang-politicus is tevreden. “Ik ben opgetogen dat ook de rechtbank oordeelt dat dergelijke bedreiging­en, zeker in tijden van IS-terreur, niet kunnen worden getolereer­d”, zegt Dewinter vanuit het buitenland. “Bovendien werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen. De vrouw staat internatio­naal geseind en kan worden opgepakt zodra ze Syrisch grondgebie­d verlaat.”

JONATHAN BERNAERTS

 ??  ??
 ?? FOTO'S FACEBOOK, BELGA ?? De Syriëstrij­dster riep op Facebook op om een
terroristi­sche moord te plegen op Vlaams Belangpoli­ticus Filip Dewinter. Hij is blij met de uitspraak van de rechter. “Zodra die vrouw Syrië verlaat, kan ze worden opgepakt.”
FOTO'S FACEBOOK, BELGA De Syriëstrij­dster riep op Facebook op om een terroristi­sche moord te plegen op Vlaams Belangpoli­ticus Filip Dewinter. Hij is blij met de uitspraak van de rechter. “Zodra die vrouw Syrië verlaat, kan ze worden opgepakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium