Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar lust geen antiinbraa­kadvies

- (sare)

Slechts 55 Antwerpse gezinnen gingen in september en oktober in op het aanbod van de politie voor technoprev­entief advies. Dat is minder dan één procent van alle mensen die het aanbod kregen.

Waarom slechts 55 van de 6901 aangeschre­ven Antwerpse huishouden­s ingingen op het aanbod van de politie om gratis technoprev­entief advies, dat is beveiligin­gsadvies voor woningen, te krijgen, weet men bij het Antwerpse korps ook niet. “Zij die er wel op ingaan, zijn meestal al eens het slachtoffe­r van een inbraak geweest”, weet politiewoo­rdvoerster Veerle De Vries. Die vaststelli­ng zorgt ervoor dat bij de politie het idee leeft dat mensen het belang van dat advies pas waarderen wanneer ze eerst een keer slachtoffe­r van een inbraak geweest zijn.

Dat advies wordt echter niet enkel aangeboden aan de slachtoffe­rs, maar ook aan hun buren en soms zelfs in volledige wijken. “Onze mensen komen dan langs en geven enkele gemakkelij­ke en kleine tips”, aldus De Vries. “Hoe men het de inbrekers met enkele kleine aanpassing­en al heel wat moeilijker kan maken.”

De geringe respons op het aanbod zorgde ervoor dat de politie recent probeerde om de burgers op andere manier wakker te schudden. Vorige maand was de campagne ‘Langs waar laat jij een inbreker binnen?’ duidelijk zichtbaar in het straatbeel­d.

Criminalit­eitscijfer­s

Ondertusse­n is er ook positief nieuws over het aantal inbraken. Zo werd in de eerste tien maanden van dit jaar een daling van het aantal inbraken met 4 procent opgetekend ten opzichte van dezelfde periode in 2014. In absolute cijfers gaat het om 149 inbraken minder.

Ook het aantal agressieve diefstalle­n nam dit jaar flink af, met maar liefst 23 procent. “In september en oktober kwamen het Schippersk­wartier en de omgeving van het Centraal Station als hotspots van agressieve diefstalle­n naar voor”, zegt De Vries. “Die plaatsen krijgen extra aandacht in de aanpak van het fenomeen.”

De derde korpsprior­iteit, drughandel en drugsbezit, gaat ook in dalende lijn. In de eerste tien maanden van dit jaar werden 10 procent minder dealers gepakt en daalde het aantal geregistre­erde gebruikers met 23 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium