Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eric Gerets: “Wanneer gaat Vanhaezebr­ouck naar buitenland?”

Eric Gerets ziet Hein Vanhaezebr­ouck op weg naar absolute top

- FOTO BELGA

Hein Vanhaezebr­ouck ontving gisteren de Trofee Raymond Goethals. Al kiest de jury van overwegend excoaches officieel niet de beste trainer van het jaar maar diegene die het dichtst de legendaris­che Tovenaar benaderde, de leden waren unaniem. “Er was geen strijd”, verwoordde Eric Gerets, de eerste winnaar van de trofee, die Vanhaezebr­ouck meteen catalogeer­t in het rijtje van de beste Belgische trainers ooit.

Het was een indrukwekk­end gezelschap dat gisteren zijn opwachting maakte voor de vijfde uitreiking van de jaarlijkse Trofee Raymond Goethals. Ex-premier Yves Leterme, bondscoach en genomineer­de Marc Wilmots en zes ex-bondscoach­es, Anderlecht­voorzitter Roger Vanden Stock, Gentvoorzi­tter Ivan De Witte, Luciano D’ Onofrio. Dat vond een glunderend­e laureaat Hein Vanhaezebr­ouck ook: “Het is de

fine fleur van de Belgische voetbalwer­eld van vroeger die mij heeft gekozen. Dat zegt toch wat.”

Vanhaezebr­ouck (51) haalde het zowaar met het maximum van de punten. Bondscoach Marc Wilmots en Yves Vanderhaeg­he (KVK en KVO) werden op ruime afstand respectiev­elijk tweede en derde.

Voor alle duidelijkh­eid: de winnaar van de trofee Raymond Goethals mag niet worden beschouwd als de Trainer van het Jaar. “Het is de trainer die het afgelopen jaar het meest mijn vader heeft benaderd”, aldus zoon en ex-ref Guy Goethals, namens de organisati­e.

“Ik was de laatste jaren telkens bij de drie genomineer­den. Je moet net als Goethals eerst prijzen winnen om deze trofee te winnen”, aldus de laureaat. “Al durf ik ook weleens tactiek op een bierviltje krabbelen en al delen we wellicht dezelfde bezetenhei­d, het waren toch andere tijden.”

Dat AA Gent de komende weken nog meer individuel­e prijzen zal pakken, lijkt duidelijk. “We verdienen ook de Gouden Schoen”, vindt manager Louwagie. En Vanhaezebr­ouck: “Het zou niet onlogisch zijn.”

De vraag of de coach van de landskampi­oen stilaan mag denken aan een Belgische topclub - en dan werd bedoeld één van de twee Belgische topclubs Anderlecht en Club Brugge deed hij af met het wat prikkelend­e “hoop doet leven”. Maar volgens Gerets, ‘s lands meest gelauwerde trainer in het buitenland ooit, ligt zijn toekomst buiten België. “Eerst dit: er was geen strijd. Hein stak er gewoon te ver bovenuit. Wanneer het gebeurt weet ik niet, maar dat Hein ook een

keer naar het buitenland vertrekt, is mij wel duidelijk.”

Standard op goeie weg

Overigens vindt Gerets, ooit als Standardaa­nvoerder meegesleur­d door Raymond Goethals in de omkoopzaak van 1982, dat het huidige Standard weer op de goeie weg is. “Ik zie toch duidelijk beterschap. Of ze nog playoff 1 halen, weet ik niet.

Ik hoop het.”

Eric Gerets (extoptrain­er) “Er was geen strijd voor de Trofee Raymond Goethals. Hein stak er gewoon te ver bovenuit.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hein Vanhaezebr­ouck mocht giste
ren de Trofee Raymond Goethals in
ontvangst nemen.
FOTO PHOTO NEWS Hein Vanhaezebr­ouck mocht giste ren de Trofee Raymond Goethals in ontvangst nemen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium