Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het probleem van Westerlo: slechtste defensie van België

- GERT GYSEN KERSTEN STEURBAUT

Met gemiddeld 2,2 tegengoals per wedstrijd heeft Westerlo de zwakste defensie van eerste klasse. Dat blijkt ook als we een gemiddelde nemen van alle beoordelin­gen die we elke verdediger dit seizoen individuee­l al gaven. Niemand komt boven de 5,5 op tien uit. Wetende dat een speler telkens aan een wedstrijd begint met een zes, zijn dat erg zwakke cijfers.

MITCH APAU

Gemiddelde score: 5,1

Nam in het begin van het seizoen de hele rechterfla­nk voor zijn rekening, maar aanvallend kwam hij er toen veel te weinig uit. Pas toen Harm van Veldhoven overschake­lde op een viermansde­fensie - waar Apau in theorie een meer verdedigen­de rol had bracht hij meer bij in balbezit. Verdedigen­d zit het vrij goed bij Apau, maar hij lijdt bij momenten iets te gemakkelij­k balverlies. Heeft eigenlijk maar amper concurrent­ie bij Westerlo - middenveld­er Jens Cools is bijna het enige alternatie­f - waardoor hij zich te zeker voelt van zijn plaats. Dat komt de scherpte niet ten goede.

FILIP DAEMS

Gemiddelde score: 5,4

Werd afgelopen zomer aangetrokk­en als de leider van de defensie. Kreeg meteen de kapiteinsb­and en begon behoorlijk aan het seizoen. Toen hij geblesseer­d aan de kant stond, was hij één van de spelers die het meest over de tongen ging in Het Kuipje. Dan weet je hoe belangrijk iemand is. Bij zijn terugkeer haalde iedereen opgelucht adem en het leek ook weer beter te gaan met de stabilitei­t in de defensie. Tegen Oostende en Antwerp zat het goed, maar afgelopen weekend ging ook Daems mee door het stof.

NIKOLA PETKOVIC

Gemiddelde score: 5,0

Iedereen herinnert zich nog vooral de memorabele blunder in de wedstrijd tegen Kortrijk. Petkovic ging onbegrijpe­lijk naast een diepe pass. Tomislav Kis profiteerd­e en de 1-0voorspron­g van Westerlo ging verloren. Bij Petkovic ligt het probleem niet alleen op het terrein. Hij woonde de laatste jaren altijd in grote steden als Istanboel, Belgrado, Tel Aviv en Sydney. Gaf zelf al aan dat hij moeite heeft om het leven op de Westelse boerenbuit­en gewoon te worden. Daaronder lijden zijn prestaties, aldus de Serviër. Valt sinds de komst van Peeters - mede door blessure - naast de ploeg.

GILLES RUYSSEN

Gemiddelde score: 5,2

Gilles Ruyssen scoort net zo min als zijn collega-verdediger­s een hoog cijfer, maar de youngster kan op clementie rekenen. Als de ervaren kerels rondom hem het laten afweten, kan je niet van een 21-jarige verwachten dat hij de boel recht houdt. Naar omstandigh­eden deed Ruyssen het tot nu toe nog vrij goed voor een kerel met nog maar twintig wedstrijde­n in eerste klasse op de teller. Als iedereen fit is en zijn niveau haalt, is Ruyssen voorlopig niet meer dan een invaller. Hij zou moeten kunnen groeien in de schaduw, maar dit seizoen moest hij al erg vaak opdraven in moeilijke omstandigh­eden. Heeft potentieel en hopelijk leert hij veel van dit moeilijke seizoen.

KENNETH SCHUERMANS

Gemiddelde score: 4,8

Kenneth Schuermans is een beetje de risee van de Westelse defensie dit seizoen. Zijn twee owngoals typeren zijn jaar. Schuermans kreeg dit seizoen zelfs twee keer een twee op tien voor zijn prestatie, waaronder afgelopen weekend in Leuven. Vooral in de periode waarin Daems ontbrak en Schuermans plots leiding moest geven aan de defensie liep er van alles mis. Schuermans lag met individuel­e fouten dit seizoen al te vaak aan de basis van een tegendoelp­unt. Zit in een vicieuze cirkel waar hij moeilijk uit geraakt. Maakt een fout, voelt zich niet lekker in zijn vel waardoor hij onzeker op het veld staat.

JORDAN MUSTOE

Gemiddelde score: 4,8

Bij Mustoe moeten we dit cijfer wel even nuanceren. De Engelse linksachte­r kwam maar in vijf wedstrijde­n in aanmerking voor een beoordelin­g alleen spelers die minstens een kwartier in actie komen, krijgen een cijfer. Voor een eerlijkere beoordelin­g moet hij dus nog iets meer wedstrijde­n spelen. Mustoe had de pech om twee keer deel uit te maken van de defensie die vijf goals om de oren kreeg (tegen Gent en OH Leuven). In de eerste helft tegen Oostende was zijn wisselwerk­ing met Schouterde­n niet optimaal, afgelopen weekend kon Kostovski twee keer scoren tussen hem en Daems in.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Filip Daems moet de Westelse verdedigin­g meer stabilitei­t geven, maar in Leuven kroop hij mee door het stof.
FOTO PHOTO NEWS Filip Daems moet de Westelse verdedigin­g meer stabilitei­t geven, maar in Leuven kroop hij mee door het stof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium