Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sta op, Tielemans en Okaka!

Anderlecht staat donderdag voor een levensbela­ngrijke match tegen Qarabag. Zeker na de bekeruitsc­hakeling tegen Kortrijk is Europese overwinter­ing een must, want stel u maar eens voor dat Anderlecht na Nieuwjaar alleen nog actief is in België. Dat zou voo

- JURGEN GERIL

MEER PUNTEN ZONDER TIELEMANS

Dit moest het jaar van Youri Tielemans (18) worden. Eindelijk afgestudee­rd en de focus volledig op het voetbal. Alleen komt het er dit seizoen niet uit. De superbelof­te knalt niet zoals iedereen had verwacht. Na de 4-2 bekerblama­ge tegen Kortrijk kregen de Brusselse B-spelers zoals Nuytinck, N’Sakala en Conté de volle laag. Ook Youri Tielemans bakte er niet veel van, maar zijn wanprestat­ie bleef grotendeel­s onder de radar. Alsof niemand de waarde van de grote belofte in twijfel wil trekken. Elke week wordt hij wel gelinkt aan Barcelona, Juventus of Atlético Madrid voor 20 miljoen euro. Maar dat creëert extra druk. Want zonder Tielemans in de basis pakte paars-wit dit seizoen 66,6 % van de punten in de Jupiler Pro League en de Europa League. Met de jongeling aan de aftrap bleven ze steken op 57% van de punten. Het probleem is zijn positie. Youri Tielemans is een geweldige voetballer met een uitstekend spelinzich­t en een fantastisc­he pass in zijn voeten, maar waar komt hij het beste tot zijn recht? Als nummer 10 - pure spelverdel­er - verliest hij van zijn waarde omdat hij liever het spel voor zich heeft en te weinig infiltreer­t. Als pure verdedigen­de middenveld­er staat hij in de schaduw van Steven Defour. Allebei zijn het voetballer­s die voortduren­d de bal opeisen. Zet ze naast elkaar en ze lopen in elkaars weg, want niemand wil zich wegcijfere­n voor de ander. Tegelijker­tijd neemt de jongste soms te veel risico’s voor de defensie.

Defour voelt zich dus beter met Dendoncker naast zich, die voetbalt in zijn dienst. En Tielemans heeft niet de grinta en de tempoversn­ellingen om zijn ervaren collega uit de ploeg te spelen. Wat meer over-mijn-lijk-mentalitei­t zou wel mogen. Laten we niet vergeten dat Steven Defour op zijn 19e al aanvoerder was bij Standard.

Zijn beste momenten beleefde Tielemans wel begin dit seizoen als box-tobox toen hij scoorde tegen Waasland-Beveren en OHL en Defour meer op de flank stond. Maar dat systeem was niet vol te houden en in een 4-4-2 is het moeilijk om hem in te passen. Maar donderdag tegen Qarabag is Defour geschorst. Dan is het aan Tielemans om de ploeg op sleeptouw te nemen. Aangezien hij op zijn leeftijd al meer dan 100 matchen voor Anderlecht heeft gespeeld, zullen de Europese topclubs hem altijd blijven volgen. Hij heeft echt nog eens nood aan een internatio­nale referentie­match.

OKAKA AL ACHT MATCHEN ZONDER GOAL

Met zeven goals in acht wedstrijde­n leek Stefano Okaka (26) in oktober goed op weg om topschutte­r te worden, maar zijn motor stokte weer. De spits scoorde al niet meer sinds 25 oktober op Club Brugge. Toen hij deze zomer Sampdoria ruilde voor de zwakkere Jupiler Pro League werd er in Italië een beetje met hem gelachen. Maar na een moeilijke start scoorde de spits zeven goals in 623 minuten bij Anderlecht - gemiddeld één treffer om de 89 minuten. Hij droeg daarna even de Gouden Stier en werd opnieuw Italiaans internatio­nal. Het lachen verging zijn criticaste­rs. Maar sindsdien deemsterde de Italiaan weg. Misschien waren de verwachtin­gen te hoog. Velen noemden Okaka al beter dan Mitrovic omdat hij naast doelpunten­maker ook erg nuttig was in de opbouw. Alleen zal hij nooit hetzelfde torinstinc­t hebben als Mitrogoal. Die kon je 90 minuten niet zien, maar dan scoorde hij toch de winning goal. Okaka moet vooral goed in de wedstrijd zitten voor hij ook de weg naar doel vindt. Bovendien kiest Besnik Hasi weer vaker voor een 4-3-3. Okaka als targetspit­s in zo’n spelsystee­m: dat werkt niet zo goed. Hij is geen kopbalspec­ialist bij voorzetten en functionee­rt beter met de snelle Ezekiel naast zich dan met de balvaste Suarez. Voor de confrontat­ie met Qarabag moet Hasi dat misschien toch overwegen. Want Okaka wacht nu al acht wedstrijde­n op een goal en stelde niets voor in Kortrijk. Dan gaat hij zelfs met zijn 100 kilo duels verliezen.

Leider

Hij mag zichzelf niet verliezen. Bij Anderlecht wordt Okaka beschouwd als een leider omdat hij een superprof werd nadat hij vele jaren van zijn carrière verspeelde bij verschille­nde clubs. Zo trok hij jonkie Leya Iseka aan zijn oren toen die te veel naast zijn schoenen liep. Die voorbeeldf­unctie moet de spits blijven waarmaken. Zijn hoogtepunt bij Anderlecht tot nu toe was zijn Europese goal tegen Tottenham. Met die treffer erbij staat zijn teller op acht. Wetende dat hij voordien nooit meer dan zeven keer op één seizoen scoorde - dan nog bij La Spezia in de Serie B - leek zijn doel bereikt. Hier mag het niet stoppen. Als hij Anderlecht Europees laat overwinter­en, dan zal er echt niemand nog lachen.

 ?? FOTO
ISOSPORT, PHOTO NEWS ?? Youri Tielemans en Stefano Okaka: niet in vorm.
FOTO ISOSPORT, PHOTO NEWS Youri Tielemans en Stefano Okaka: niet in vorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium