Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gesel van geweld gijzelt Duitsland

Regering Merkel bedaart gemoederen na nieuwe ISaanslag

- (dh)

De regeringMe­rkel probeerde gisteren de gemoederen te bedaren na het vierde incident met grof geweld in Duitsland in één week tijd. Bij drie incidenten waren asielzoeke­rs de daders. “Maar we mogen vluchtelin­gen niet onder algemene verdenking plaatsen”, zei minister van Binnenland­se Zaken Thomas de Maiziere.

Zondagavon­d had de afgewezen Syrische asielzoeke­r Mohammad Deleel (27) een splinterbo­m tot ontploffin­g gebracht aan de ingang van een muziekfest­ival in Ansbach. Hij kwam zelf om en maakte vijftien gewonden. Op video’s had hij trouw gezworen aan IS en die terreurgro­ep eiste ook snel de aanslag van “een van hun soldaten op”. Al leek Mohammad Deleel veeleer een mentaal labiele, aan drugs verslaafde eenzaat.

Zijn aanslag kwam er nadat een week geleden een 17-jarige Afghaanse asielzoeke­r op een trein vijf mensen had verwond met een bijl. Zondagocht­end had in Reutlingen een Syrische asielzoeke­r een vrouw gedood met een machete in wat een passioneel drama bleek. De dolle Iraans-Duitse schutter die vrijdag in München tien mensen doodde, was geen asielzoeke­r of terrorist.

Angela Merkel lag al eerder onder vuur voor haar welkomstpo­litiek tegenover vluchtelin­gen, maar haar positie wankelt voorlopig niet. Alleen de extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d (AFD) probeert haar direct aan te vallen op wat er nu gebeurt. Duitsland neemt wel meer veiligheid­smaatregel­en bij vliegvelde­n en treinstati­ons en gaat willekeuri­ge controles uitvoeren in grensgebie­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium