Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Splinterbo­m want “Duitsers doden moslims”

Uitgeproce­deerde Syrische vluchtelin­g verwondt vijftien mensen op muziekfest­ival en doodt zichzelf

- PIETER HUYBERECHT­S

Naar Bulgarije gestuurd worden? Dat zag de Syrische uitgeproce­deerde asielzoeke­r niet zitten. En dus besloot de al langer psychisch wankele Mohammad Daleel (27) een bom te laten ontploffen aan de ingang van een muziekfest­ival in het Duitse Ansbach. Uit video’s blijkt dat hij trouw zweerde aan terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat en “gestuurd door Allah” wraak wilde nemen.

Twee zelfmoordp­ogingen, meerdere arrestatie­s voor drugsgebru­ik en een afgewezen asielaanvr­aag. Het leven van Syriër Mohammad Daleel (27) was een puinhoop. Mentaal labiel, twee jaar geleden gevlucht voor de burgeroorl­og in zijn land en in zijn nieuwe thuisland Duitsland nooit aanvaard.

“Hij heeft hier twee jaar geleden een asielaanvr­aag ingediend”, zei Joachim Herrmann (CSU), binnenland­minister van deelstaat Beieren. “Die werd geweigerd.” Waarom? Syrië heeft toch al jaren de status van “onveilig land”? Die vraag beantwoord­de Herrmann niet. Allicht was de weigering het gevolg van Daleels aanvaringe­n met de politie door zijn drugsprobl­emen en zijn psychiatri­sche voorgeschi­edenis.

De afgelopen maanden probeerde hij zich tweemaal van het le- ven te beroven. Hij zat een tijdje in een psychiatri­sche kliniek, nadien in een hotel in Ansbach. Doelloos zijn dagen te vullen. Reinhold Eschenbach­er, een maatschapp­elijk werker, wist te vertellen dat hij “vriendelij­k en onopvallen­d” was. Hij had Mohammad Daleel ontmoet toen hij in zijn kantoor zijn uitkering kwam ophalen. Andere hotelgange­rs spreken dan weer van een “leugenacht­ige kerel op zoek naar aandacht”.

Explosieve­n in rugzak

Onlangs kreeg de gefrustree­rde Syriër te horen dat hij Beieren, en bij uitbreidin­g Duitsland, moest verlaten. Omdat hij uitgeproce-

deerd was, zou hij eerstdaags naar Bulgarije worden uitgezet. Het sein voor de twintiger om helemaal door te slaan. Vrijdag knutselde hij een soort splinterbo­m – explosieve­n met daarin stukjes metaal verwerkt, om meer slachtoffe­rs te maken – in elkaar en trok naar het muziekfest­ival Ansbach Open. Op dat ogenblik waren er meer dan tweeduizen­d bezoekers op het terrein. “De sfeer was gemoedelij­k. Het was een wonderscho­ne avond”, zegt een festivalga­nger aan het Duitse

Bild.

Omdat hij geen ticket had én een warrige indruk gaf, werd Mohammad Daleel door de security weggestuur­d. Waarna hij om 22.12u enkele meters verderop, aan een wijnbar, zijn bom tot ontploffin­g bracht. Omstanders liepen in pa- niek weg en dachten aan een gasontplof­fing. Anderen lagen hevig bloedend op de grond. Al snel werd duidelijk dat het om een aanslag ging en Daleels rugzak vol explosieve­n zat. De chaos was enorm, het festival werd meteen stilgelegd.

Als bij wonder kwam alleen de dader om. Vijftien slachtoffe­rs liggen momenteel in het ziekenhuis. De meesten liepen verwonding­en op door de metalen stukken die de terrorist in de splinterbo­m had verwekt.

Trouw aan IS

Joachim Herrmann bevestigde gisteren het vermoeden dat het om een salafistis­ch georiëntee­rde zelfmoorda­anslag gaat. Net voor zijn terreurdaa­d belde Mohammad Daleel nog een allerlaats­te keer. Duitse speurders proberen nu te achterhale­n naar wie. Een mededader? Een familielid in Syrië?

In het hotel waar de dader de laatste weken verbleef, vonden de speurders – naast materiaal om bommen te maken – de sleutel tot het waarom van zijn daden: in video’s op twee gsm’s en op zijn laptop zweert hij trouw aan Islamitisc­he Staat. De terreurgro­ep zelf eiste gisteren ook meteen triomfante­lijk de aanslag “van een van hun soldaten” op. Daleel geeft in de gevonden video’s aan gestuurd te zijn door Allah en wraak te willen nemen op zijn tweede thuisland. Waarom? “Het doden van moslims”, verwijzend naar de steun van Duitsland in de coalitie tegen terreurgro­ep IS.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Veel politie op de plaats waar Mohammad Daleel zichzelf tot ontloffing bracht.
FOTO AP Veel politie op de plaats waar Mohammad Daleel zichzelf tot ontloffing bracht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium