Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Informeer uw kinderen”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een schietpart­ij in München, een aanslag in Nice en de mislukte coup in Turkije. Een voor een zaken die vaak moeilijk te vatten zijn voor volwassene­n, maar voor een kind nog surrealist­ischer lijken. Toch is het nuttig om kinderen hierover te informeren en ze gerust te stellen, klinkt het bij experts.

Of het nu bewust is of niet, ook kinderen vangen nu berichten op rond terreur en gewelddadi­ge aanslagen. Om daarmee als ouder, voogd of begeleider om te gaan, is er een aantal zaken waarmee u best rekening houdt.

“Eerst en vooral moeten we kijken naar de leeftijd”, zegt Daniel Neves Ramos, kinderpsyc­hiater bij ZNA. “Kinderen onder 6 jaar maken nog moeilijk een onderschei­d tussen fictie en realiteit. Het is dan ook goed om kinderen uit die leeftijdsc­ategorie vooral af te schermen voor het nieuws. Wanneer ze zelf een opmerking maken over de actualitei­t, laat je ze best zelf vertellen wat ze weten. Het wordt dan belangrijk om ze vooral gerust te stellen met tastbare zaken. Zo kun je duiden op de militairen op de straat die ze vast al aan de schoolpoor­t hebben zien staan en ze vertellen dat die er zijn om alles veilig te houden.”

Bij kinderen vanaf 6 jaar is er volgens dokter Ramos ruimte om zelf een gesprek op te starten rond terreur. “Vanaf de lagere school krijgen kinderen vaak al meer informatie in de klas. Het is dan ook niet uitgeslote­n dat ze met vragen naar huis komen en een gesprek aanknopen. Het belangrijk­ste is opnieuw om het kind gerust te stellen en eraan te herinneren dat de gebeurteni­ssen alleen maar het nieuws halen omdat ze zo zelden voorkomen. Ook non-verbale communicat­ie is belangrijk: laat zien dat je zelf gelooft wat je vertelt.”

Associatie met vakantie

Ramos ziet ook dat kinderen gevoeliger zijn voor het geweld in Duitsland en Frankrijk. “Ze asso- ciëren het met een vakantiebe­stemming waar ze al geweest zijn of waar misschien een vriend van hen op reis is. Hoe dichter het komt, hoe gevoeliger en tastbaarde­r het wordt.”

Toch moeten we vooral ook durven relativere­n. “Kinderen zullen in het nieuws altijd met terreur of geweld worden geconfront­eerd. In het verkeer vallen ook jaarlijks veel doden. Zolang het kind geen veranderen­d gedrag in het speelof slaappatro­on vertoont, is er ook niet meteen een probleem.”

“Geef context”

Hoe communicat­ie over de actuele gebeurteni­ssen naar kinderen toe best verloopt, vroegen we ook aan ontwikkeli­ngspsychol­oge Telidja Klaï. Klaï werkt mee aan het jeugdjourn­aal Karrewiet om duiding te geven bij de actualitei­t aan kinderen. “Over de gebeurteni­ssen in Nice maakten we een extra

Karrewiet. Bij het jeugdjourn­aal is het belangrijk om de kinderen context mee te geven. We benoemen de gebeurteni­ssen feitelijk, zonder expliciete beelden te ge- bruiken, maar geven ook extra duiding voor en na de uitzending.”

In de uitzending over de aanslag in Nice ging Klaï live in gesprek met een Ketnet-wrapper. “De wrappers worden door de kijkers aangezien als vrienden, ze zijn rolmodelle­n. Als ook zij toegeven dat ze wel eens bang zijn en vragen hebben, wordt de drempel voor de kinderen lager om ook vragen te durven stellen. De kijkers kunnen vragen doorsturen die we in het programma beantwoord­en. Ze gaan vaak over angst en hun gevoelens. Ook via de website kunnen de Ketnetters reacties plaatsen op bepaalde artikels. We proberen een aflevering ook steeds zo positief mogelijk af te sluiten met de boodschap dat het oké is soms bang te zijn, maar dat we ons zeker niet mogen laten doen door terreur en dat het nog altijd een goed idee is om leuke dingen te doen buitenshui­s.”

DANIEL NEVES RAMOS Kinderpsyc­hiater ZNA “Kinderen jonger dan 6 scherm je best af voor de gebeurteni­ssen. Zij kunnen realiteit en fictie moeilijk onderschei­den.”

TELIDJA KLAÏ Ontwikkeli­ngspsychol­oge “We geven bij ‘Karrewiet’ de boodschap dat het oké is soms bang te zijn, maar dat we ons zeker niet mogen laten doen door terreur en dat het nog altijd een goed idee is om leuke dingen te doen buitenshui­s.”

 ?? FOTO VRT ?? Telidja Klaï (rechts) en Ketnetwrap­per Leonard geven tijdens Karrewiet duiding bij de moordparti­j in Nice.
FOTO VRT Telidja Klaï (rechts) en Ketnetwrap­per Leonard geven tijdens Karrewiet duiding bij de moordparti­j in Nice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium