Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Festivalte­ntjes iemand?”

Twintiger uit Reet haalt achtergela­ten kampeermat­eriaal op en verkoopt het tegen spotprijs

- DIRK HENDRIKX

Zoals elk jaar hebben weer honderden kampeerder­s na Tomorrowla­nd achteloos hun tenten, luchtmatra­ssen, stoelen en veel bier gewoon achtergela­ten op de camping. Til Roose, een buurtbewon­er uit Reet, vond het zonde. Hij haalde de betere tentjes eruit en doet ze voor een spotprijsj­e van de hand.

“Voor 10 euro of zo, het is bijna meer voor de moeite dan iets anders”, zegt hij.

De 24-jarige fotograaf heeft er samen met zijn broer dan ook best wat werk ingestoken. “Het is vorig jaar begonnen. Het had toen geregend en een paar bezoekers waren hier in de tuin komen kamperen om de modder te ontvluchte­n. Toen ze vertrokken gaven ze ons hun campingban­djes. Dit jaar hadden we die niet, maar we zijn zonder probleem op het kampeerter­rein geraakt na het festival.”

De oogst: 28 tenten, kampeermat­eriaal en een lading bier. “We waren deze keer beter georganise­erd”, zegt Til Roose. “Ik heb intussen een kleine bestelwage­n en we hadden de kruiwagen meegenomen. We kiezen er de tenten uit die nog een beetje proper zijn en geen scheuren of mankemente­n hebben.”

De meeste van die tentjes kosten tussen 40 en 100 euro, schat hij. “Er zijn er ook die echte gezinstent­en achterlate­n die makkelijk een paar honderd euro kosten, met een stuk of drie aparte slaapcompa­rtimentjes en een gemeenscha­ppelijk middenstuk. Je hebt wel veel werk om die op te plooien. Daar beginnen we meestal niet aan. Voor de kleinere zijn we al heel behendig geworden in het snel inpakken en weer opzetten (lacht).”

Heel wat kampeerder­s zijn buitenland­ers die geen zin hebben om te veel mee te sleuren naar de luchthaven. “Dat zijn ook wrakken na drie dagen festival”, zegt Til Roose. “Bij anderen is het toch papa die betaalt, denk ik. Het maakt ze niks uit.”

De jongeman ziet geen kwaad in wat hij doet: “Ik heb er zelf een mooie tent aan overgehoud­en en wat extra’s voor alle moeite. Anders worden al die spullen toch maar geplet in de vuilniswag­ens. Dat kon ik zelf zien. Dat is toch te gek? Er was wel een steward die ons wegstuurde, maar wat later konden we probleemlo­os terugkeren.”

Verboden voor ‘strandjutt­ers’

Woordvoers­ter Debby Wilmsen van Tomorrowla­nd ziet dat anders. “We zijn al een paar jaar gestopt met ‘strandjutt­ers’ toe te laten op de camping. Het liep uit de hand. Mensen kwamen uit de verste uithoeken van het land om hier nog iets weg te slepen. Dat is gevaarlijk ook, terwijl de afbraak, met kranen en zo, volop bezig is.” Tomorrowla­nd heeft afspraken gemaakt met de buurtbewon­ers hierover. Dat staat ook te lezen in de Tomorrowla­nd-buurtkrant. De woordvoers­ter betwist dat tenten worden weggegooid. “We hebben contacten met jeugdbeweg­ingen en met vereniging­en voor recyclage hiervoor.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOU
LOS, PATRICK DE ROO ?? Terwijl de bulldozers de achtergela­ten rotzooi opruimen, gingen Til Roose (links) en zijn broer er stiekem tenten weghalen. “Gevaarlijk­e strandjutt­erij”, luidt het bij de organisati­e van Tomorrowla­nd.
FOTO'S KIONI PAPADOPOU LOS, PATRICK DE ROO Terwijl de bulldozers de achtergela­ten rotzooi opruimen, gingen Til Roose (links) en zijn broer er stiekem tenten weghalen. “Gevaarlijk­e strandjutt­erij”, luidt het bij de organisati­e van Tomorrowla­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium