Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische man tweede grootste

Vrouw staat wereldwijd op plaats 21

- (hvde)

In één eeuw zijn de Belgische mannen veertien centimeter gegroeid. Op de wereldrang­lijst hoeven ze vandaag alleen de Nederlande­rs voor zich te dulden.

Met een gemiddelde lengte van 1,83 meter zijn Nederlands­e mannen de langste mensen ter wereld. Maar met gemiddeld 1,81 meter zitten Belgische mannen hen aardig op de hielen, blijkt uit een nieuwe ranglijst, die vandaag wordt gepublicee­rd door het vakblad eLife.

Er werden wereldwijd sinds 1914 gegevens verzameld van 18-jarigen. De gemiddelde Belg mat in 1914 nog 1,67 meter en exact honderd jaar later al 1,81 meter. Veer- tien centimeter lengtewins­t in honderd jaar: dat is bijzonder veel. Stefaan De Henauw van de UGent, die aan de studie meewerkte, is niet verbaasd door de groeispurt. “Belgen hebben er de genen voor en de leefomstan­digheden zijn in België nooit eerder zo gunstig geweest als de voorbije decennia”, zegt hij.

Mogelijk heeft het afnemende kinderaant­al in Europa ook een rol gespeeld: in kleinere gezinnen worden kinderen doorgaans langer.

Plafond

De langste vrouwen ter wereld zijn vandaag te vinden in Letland. Met een gemiddelde van 1,70 meter hebben zij de Nederlands­e vrouwen, die van oudsher de kop trokken, onttroond. Opvallend genoeg staan de Belgische vrouwen pas op de 21ste plaats.

Er zijn in de wereld ook landen waar de bevolking de voorbije dertig of veertig jaar gestopt lijkt te zijn met groeien. De VS bijvoorbee­ld: lange tijd het land waar de langste mensen ter wereld woonden, maar inmiddels bijgehaald en voorbijges­token door drie dozijn landen, vooral Europese.

“Als de potentie van de genen door de gunstige leefomstan­digheden helemaal is vervuld, stagneert de groei. Ook in België zal die op een gegeven moment gaan aftoppen”, verklaart De Henauw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium