Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burger King slokt Quick op

Amerikaans­e fastfoodke­ten gaat alle 92 restaurant­s in ons land inpalmen DINSDAG 26 JULI 2016 J

-

Zijn smaak laat je nooit meer los’, adverteerd­e hamburgerk­eten Quick jarenlang. En toch moeten we leren loslaten: Quick verdwijnt, na 45 jaar. De Amerikaans­e fastfoodke­ten Burger King neemt alle 92 restaurant­s in ons land over.

‘Taste is King’ (smaak is koning) is de slagzin van Burger King, opgericht in Amerika in de jaren vijftig. De twee stichters, Keith J. Kramer en zijn oom, waren bij McDonald’s gaan eten en vonden dat die keten wel wat concurrent­ie kon gebruiken.

Dat is hen duidelijk gelukt. “Burger King is tot echte ‘love brand’ uitgegroei­d, een merk waar veel mensen haast onvoorwaar­de- lijke trouw aan zweren”, zegt merkenspec­ialist Stef Verbeeck. “Ik ken mensen die er speciaal voor naar Nederland rijden.” De reden? De smaak van de hamburgers, maar ook de rest van de menukaart gaande van uienringen tot milkshakes die naar Oreo-koekjes smaken. Burger King komt hipper over dan het wat ingeslapen McDonald’s. “Denk maar aan het aantal keren dat je in tv-series of films over Burger King of over hun uithangbor­d – de Whopper – hoort spreken”, zegt Verbeeck. Die Whopper-hamburger – het equivalent van de Giant bij Quick of de Big Mac bij McDonald’s – is dus binnenkort ook bij ons te krijgen.

Wanneer het eerste Burger Kingrestau­rant in ons land de deuren opent, is nog niet bekend. “We verwachten dat de overname na de zomer officieel is afgerond”, aldus een woordvoers­ter van QSR Belgium, dat achter de overname schuilgaat. “Pas daarna wordt duidelijk wanneer de eerste Quick-vestiginge­n zullen worden omgebouwd.” Of de iconische Giant op de menukaart blijft staan, is nog niet besproken.

Dat het de eerste dagen storm zal lopen bij Burger King staat buiten kijf, te merken aan de vele enthousias­te reacties op sociale media. België is één van de laatste Europese landen waar Burger King nog niet was neergestre­ken.

“Veel

mensen

reageren

inder- daad blij op het nieuws, maar pas daar toch maar mee op”, zegt Gino Van Ossel, professor marketing aan de Vlerick Hogeschool. “Er komt iets nieuws naar ons land, iets dat veel mensen kennen van een reis naar het buitenland. Zoiets wekt interesse. Maar dat wil nog niet zeggen dat Burger King hier zonder problemen een weergaloos succes wordt. De mensen moeten blijven komen. De fastfoodma­rkt in ons land is verzadigd, dus de concurrent­ie is hard. Daarnaast heb je de opkomst van chiquere hamburgerr­estaurants, zoals de Burgerij.”

Ook Verbeeck waarschuwt. “Denk maar aan de Amerikaans­e broodjeske­ten Subway. Overal enorm populair, maar in ons land heeft dat nooit echt gewerkt.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium