Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overname VLM stap dichterbij

-

Het Nederlands­e taxibedrij­f Tinker heeft een halve dag lang samengezet­en met curator Jan Loyens om de overname van de Antwerpse luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines te bespreken. “We gaan nu een plan uitwerken.”

VLM Airlines is vorige maand failliet verklaard. De schuldenpu­t van het bedrijf is intussen opgelopen tot meer dan 13 miljoen euro. De schuld bestaat voornameli­jk uit onbetaalde facturen van leverancie­rs, maar er moet ook nog voor 3 miljoen euro aan ontslagver­goedingen worden betaald. Dat gebeurt door het Fonds voor Sluiting van Ondernemin­gen. Omdat VLM failliet is verklaard, hoeft de overnemer die schulden niet over te nemen.

Het Nederlands­e bedrijf Tinker, dat onder meer in België klanten met taxi’s of een shuttlebus­sen naar luchthaven­s vervoert, maakte vorige week in uw krant bekend dat het een derde van de 140 personeels­leden van VLM Airlines wil overnemen. Maar het wilde eerst een uitgebreid gesprek met de curator. “Dat onderhoud is maandag goed verlopen. Wij lopen zeker niet van de onderhande­lingstafel weg”, zegt Gerben Abbink, algemeen directeur van Tinker.

Het bedrijf heeft nu meer informatie gekregen over de algemene toestand van VLM Airlines. “We zijn alvast niet geschrokke­n van de staat waarin de overgeblev­en voertuigen zich bevinden”, zegt Abbink. “Er zijn nog vijf toestellen die volledig operatione­el zijn. We hebben de afgelopen dagen ook veel mailtjes gekregen van oudmedewer­kers van VLM Airlines, waarin ze ons hun volledige steun toezeggen.” Toch is de overname nog lang niet rond. “We nemen nu twee weken de tijd om ons zakenplan volledig af te werken. Daarna gaan we terug naar de curator.”

Als Tinker de nieuwe baas wordt van VLM Airlines, zal het enkel korte vluchten in Europa uitvoeren. “De vorige bestemming­en van VLM Airlines, naar Hamburg en Southampto­n, zullen niet worden voortgezet. Die lijnen liggen al te lang stil”, zegt Abbink.

Curator Jan Loyens bevestigt dat hij maandag een uitgebreid onderhoud met Tinker heeft gehad. “Maar Tinker is niet de enige concrete kandidaat om VLM Airlines over te nemen”, zegt Loyens. “Wij zullen alle voorstelle­n van kandidaat-overnemers onderzoeke­n en kiezen voor het beste zakenplan, dat het grootste aantal jobs bij VLM Airlines behoudt. Ook de federale overheid moet zijn goedkeurin­g geven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium