Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Poetin wil Trump als president”

Democraten beschuldig­en Russische hackers van lekken delicate e-mails net voor conventie

-

Zaten Russische hackers achter de duizenden gelekte emails aan de vooravond van de Democratis­che conventie, die de verdeeldhe­id binnen de partij pijnlijk blootlegge­n? Het team dat de campagne van Hillary Clinton leidt, gelooft van wel. “Het is duidelijk dat president Poetin liever Donald Trump in het Witte Huis heeft.”

Probeert de Russische president Vladimir Poetin de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en te beïnvloede­n, en hebben daarom hackers in opdracht van de Russische overheid duizenden compromitt­erende e-mails van de Democraten via Wikileaks de wereld ingestuurd? “De zaak wordt grondig onderzocht, maar veiligheid­s- en cyberexper­ts vermoeden dat Russische state actors – hackers in opdracht van de Russische overheid – hier inderdaad achter zitten”, zei Brian Fallon, de perssecret­aris van Hillary Clinton, gisteren in de late namiddag. De eerste dag van de Democratis­che conventie moest toen nog beginnen.

Die conventie moet één grote show van eenheid worden. Maar uit de gelekte e-mails blijkt hoezeer de Democratis­che partijtop tijdens de voorverkie­zingen de kant koos van Hillary Clinton. De aanhangers van Clintons uitdager Bernie Sanders zijn woest, want in de mails wordt er door topfunctio­narissen gesproken over manieren om Sanders stokken in de wielen te steken en wordt er neerbuigen­d gedaan over zijn aanhangers. En dat terwijl zij neutraal zouden moeten blijven.

Volgens Brian Fallon zijn de e-mails doelbewust gelekt, om de campagne van de Republikei­nse presidents­kandidaat Donald Trump vooruit te helpen. Hillary Clintons perssecret­aris had ook geen enkele moeite uit te leggen welk voordeel Poetin daaruit zou halen. “Wel, inzake buitenland­s beleid nam Trump al duidelijk een paar standpunte­n in die Poetin wel zullen plezieren. Hij zei bijvoorbee­ld dat hij NAVO-bondgenote­n niet ter hulp wil schieten als die financieel niet genoeg hebben bijgedrage­n.”

Partijvoor­zitster Debbie Wasserman Schultz (49) betaalt tot nu toe als enige de prijs voor dit e-mailschand­aal, hoewel ook andere prominente Democraten compromitt­erende e-mails gestuurd hebben. Zij heeft intussen beslist om ontslag te nemen. Maandagoch­tend werd ook ze uitgejouwd door enkele afgevaardi­gden, die T-shirts van Bernie Sanders droegen.

Zij zijn op deze conventie verre van de enige Bernie-supporters. Vanuit elke uithoek van de VS zijn opvallend veel jonge fans van de grijze zeventiger naar Philadelph­ia afgezakt. De gelekte e-mails sterken de achterban van Bernie Sanders in de overtuigin­g dat de Democratis­che voorverkie­zing totaal oneerlijk is verlopen. “Ik ben heel ontgoochel­d”, zegt Chrissie, een Bernie-fan die vanuit Pittsburgh naar Philadelph­ia is gereden. “Ik moet nu wel voor Hillary kiezen, want het alternatie­f is Trump. Maar we weten nu wel zeker dat er bij de voorverkie­zingen is gefraudeer­d, en dat Bernie Sanders van het partijesta­blishment nooit een eerlijke kans heeft gekregen.”

Dat laatste is niet waar, zegt Fallon. “Hillary Clinton heeft de voorverkie­zingen overduidel­ijk gewonnen. Op deze conventie zal de stem van elke afgevaardi­gde meetellen.” Wordt het niet heel moeilijk om grote eenheid te tonen? “Helemaal niet”, gaat Fallon verder. “Sanders heeft Clinton al officieel zijn steun toegezegd en hij zal dat nu opnieuw doen.” Volgens Hillary’s team weet Sanders nu dat “we samen veel sterker staan”. Benieuwd of Sanders’ achterban dat ook vindt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium