Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelstra­at wordt eind volgend jaar opgeknapt

Mobiliteit Parkeerpla­atsen langs één kant van straat verdwijnen, voetpad vergroot

-

De verkeerssi­tuatie in de drukke Handelstra­at is onhoudbaar geworden. Zelfs met de fiets sta je er in de file. Het districtsb­estuur kondigt nu aan de straat deftig onder handen te willen nemen. In het najaar van 2017 moet de Handelstra­at helemaal heraangele­gd worden.

De Handelstra­at ligt er al jaar en dag schots en scheef bij. Bovendien is het ondoenbaar geworden om er met eender welk vervoersmi­ddel vlot je weg door te banen. Filerijden is er de standaard. Daar moet volgend jaar veranderin­g in komen. Na de zomer van 2017 zal de straat heraangele­gd worden.

“We bevinden ons momenteel in de voorbereid­ende fase waarin de concrete plannen worden opgemaakt”, vertelt districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA). “De Handelstra­at is gewoon veel te smal. Daardoor zijn de verkeerspr­oblemen in de straat legio. Zelfs fietsers staan hier mee in de file. Die problemen willen we nu aanpakken.”

Vooral

de

dubbele

parkeer- strook zorgt voor heel wat opstroppin­g in de bedrijvige winkelstra­at. Bussen staan er soms tientallen minuten stil. “Die dubbele strook zal dan ook verdwijnen en plaats ruimen voor één bredere parkeerstr­ook”, zegt Cordy. “Daardoor kan de rijbaan eveneens verbreed worden. Fietsers kunnen op deze manier in de twee richtingen fietsen.”

Het verdwijnen van die tweede parkeerstr­ook wil het district compensere­n met extra parkeercap­aciteit ter hoogte van het pleintje Schoolplak. “Maar we beseffen dat we daarmee niet alle verdwenen parkeerpla­atsen kunnen recuperere­n. Dat vormt bij veel handelaars een heikel punt. Maar het is nu eenmaal niet eenvoudig om enerzijds een straat op te waarderen en anderzijds alle parkeerpla­atsen voor de volle honderd procent te behouden”, aldus Cordy.

Met de heraanleg van de straat wil het district dus vooral focussen op een betere doorstroom van het verkeer. Maar daarnaast wil ze ook het imago van de Handelstra­at opkrikken. “We hopen dat we met het verbeteren van de infrastruc­tuur deze

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium