Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een echte, volkse schoenmake­r ”

Antoon Van den Ecker opent eigen zaak ‘Toni Taloni’

-

Toni Taloni, zo zal de nieuwe zaak van schoenmake­r Antoon Van den Ecker heten. Hij zal er voornameli­jk schoenen herstellen, maar daarnaast ontwerpt en vervaardig­t hij er ook. “Een ode aan mijn grootvader, die ook schoenmake­r was.”

“Schoenmake­r is een geweldige ambacht, die helaas met uitsterven bedreigd is”, vertelt Antoon Van den Ecker. Zijn liefde voor schoenen heeft hij niet van vreemden. “Mijn grootvader was ook een schoenmake­r. Net zoals ik herstelde hij schoenen en verkocht hij daarnaast ook zelf ontworpen modellen. Toch is het niet dankzij hem dat ik hiermee begonnen ben. Hij is al heel vroeg gestorven. Maar natuurlijk is het wel mooi dat ik in zijn voetsporen treed. Ik heb daarom een groot portret van hem laten printen dat prominent aanwezig zal zijn in Toni Taloni, als eerbetoon. Hij zal mijn mascotte zijn.”

Antoon heeft lang getwijfeld om zijn eigen zaak op te starten. “Ik zat eerder al eens halverwege de plannen, maar die heb ik toen niet doorgedrev­en uit schrik. Nu ben ik er wel helemaal klaar voor. Ik heb lang genoeg gewerkt voor iemand anders. Ik zag hoe goed die winkel draaide. Toen begon het toch te kriebelen. Ik krijg ook heel veel aanmoedige­nde reacties uit mijn omgeving.”

Toni Taloni moet in de eerste plaats een schoenhers­tellerij worden. “Ik ontwerp en vervaardig zelf ook schoenen, maar daar kan ik ge- beste materialen om schoenen te herstellen.”

Donderdag opent Antoon zijn Toni Taloni. Die is gelegen op de Mechelsest­eenweg. “En dat is een bewuste keuze geweest. Ik woon hier vlakbij en vind het een heel gezellige buurt. De buren kennen elkaar en de mensen weten hier het ambachteli­jke te appreciëre­n. En natuurlijk heb ik ook gecheckt of er hier geen andere schoenmake­r in de buurt is.”

De winkel zelf is nog in volle opbouw. “Er is nog veel werk voor de boeg maar dat moet wel goed komen, mits wat nachtwerk”, lacht hij. Wat we mogen verwachten? “Het zal alleszins geen klassieke, duffe schoenmake­rij worden met gele Daar word ik depri van. Het moet een verlengde van een living worden, met veel licht en plantjes. Vrienden van mij hebben het ontwerp gedaan. Ik betaal hen trouwens in schoenen, net zoals ik degene die de website heeft gemaakt ook in schoenen betaal. Er staan dus nog wel wat bestelling­en in de wachtrij...”

tapis-plein.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium