Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bel-20 steeds minder Belgisch

-

De Brusselse beursdirec­tie heeft gisteren in Amsterdam de groep Ahold Delhaize verwelkomd als Belgisch Bel20bedri­jf. Engie, ING en Galapagos gingen al voor. Maar hoe representa­tief is die index nog voor de Belgische economie?

In de top vijf van de grootste Belgische Bel-20-bedrijven zitten maar liefst drie buitenland­se bedrijven: energiegro­ep Engie, bankgroep ING en Ahold Delhaize. Die laatste is goed voor een beurswaard­e van 28 miljard euro of grofweg de opgetelde beurswaard­e van de onderste negen spelers in de Bel-20.

Het is duidelijk dat de beurs moeite heeft zich neer te leggen bij de economisch­e realiteit. België is bij Electrabel, onderdeel van Engie, al lang geen factor meer bij de door Parijs aangestuur­de groep. Ook Delhaize zal snel merken dat voortaan Zaandam de scepter zwaait. De vroegere woordvoerd­ers op corporate niveau verdwijnen zelfs. Belgische journalist­en moeten voortaan met de Nederlands­e woordvoerd­er bellen.

Concreet is men Belgisch als één derde van de balans van een bedrijf uit Belgische activa bestaat, 15% van de jobs Belgisch zijn, of “één derde van de beslissing­sactivitei­ten in België gebeurt”. Is het bedrijf ook groot genoeg, dan komt het automatisc­h in de Bel-20. Eén van de drie criteria halen volstaat. Voor bestaande spelers geldt niet de 33-33-15regel, maar volstaat 20-20-10 vanuit de ‘continuïte­itsgedacht­e’. ING was een nieuwkomer, Ahold Delhaize niet.

Kan de Brusselse beurs niet beter grotere Belgische bedrijven die net buiten de Bel-20-vallen, opvissen in plaats van buitenland­se bedrijven? “Je zou kunnen kiezen voor twee beursindic­es. De Bel Big, waarin dan ook de middelgrot­e bedrijven zitten en een Bel Small”, zegt beursspeci­alist Tom Simonts van Bolero (KBC). Bedrijven als Melexis, D’Ieteren, Fluxys en Lotus Bakeries hebben allemaal beurswaard­en die in de buurt liggen van de 2 miljard euro. Kinepolis, Van de Velde, Tessenderl­o, Gimv en Euronav staan wellicht ook niet mis in zo’n index.

De eerstvolge­nde aanpassing van de index gebeurt in februari 2017. Dan zal duidelijk zijn of Ahold Delhaize ook komend jaar in de Bel-20 blijft. Als dat zo is, zal de groep wellicht 12% van de beursindex uitmaken. Het maximum dat een bedrijf jaarlijks meekrijgt op basis van de koers op de dag van de index-meting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium