Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naar een remedie voor haar eeuwige vermoeidhe­id

-

maar ik bleek kerngezond. Wat ik ook had verwacht. Die kon me ook geen uitsluitse­l geven.” Van het chronisch vermoeidhe­idssyndroo­m is zeker geen sprake. “Een kennis heeft dat, en dat is veel erger. Ik kan nog een halve triatlon doen.”

In ondergaat Saartje elke week een ander middeltje tegen vermoeidhe­id. “Van alles wat we belichten, moet voldoende wetenschap­pelijk onderzoek zijn. Je hebt ook mensen die hun toevlucht zoeken in reiki en healing, maar daar blijven we liever van weg.”

De eerste aflevering, waarin Saartje zich liet behandelen met bloedzuige­rs, zorgde voor veel reacties. “Het waren serieuze beestjes, je ziet de beten nog steeds”, zegt ze. “Niet heel pijnlijk overigens. Het is wetenschap­pelijk onderzocht dat ze bepaalde stoffen in het lichaam spuiten die heilzaam zijn. Volgens onze getuige is het zelfs een wondermidd­el. Toch bleef ik sceptisch, want als het zo heilzaam zou zijn, zou iedereen er zich toch mee laten behandelen?”

Nooit

meer

Moe

Toch leverde de behandelin­g resultaat op. “De volgende dag moest ik om 5u vertrekken richting Frankrijk. Ik stond vlot op en kon de hele rit in de trein lezen, terwijl ik anders indommel. Maar een dag later was ik een wrak. Misschien was er gewoon sprake van een placebo-effect?”

Ook sommige kijkers gingen niet mee in het verhaal. “Ik heb hen allemaal een antwoordje teruggestu­urd. Ik heb nooit gezegd dat het effectief werkt. Maar ik onderga het als proefkonij­n. Dan mag ik toch zeggen of ik me achteraf beter voel, of niet?”

De reacties op het item zijn alvast overweldig­end. “Het is net de doos van Pandora die we geopend hebben. Willen we ons niet alle-

Een andere aflevering gaat over SUP-yoga. “Dat is yoga op een surfplank

board,

(een of SUP,

stand up red.)

(lacht).

paddle-

op zee, erg moeilijk. Ik ben sowieso al een stijf mens De oorzaak van vermoeidhe­id kan ook gewoon van psychologi­sche aard zijn. Een mens zou volgens onderzoek 6000 gedachten per dag hebben. Bij SUP-yoga is het zo hard zoeken naar je evenwicht dat je je gedachten even stopt.”

Yoga is heilzaam, maar… “onze getuige vertelde dat ze energie krijgt van het golvende water. De negatieve ionen zetten zich vast op haar huid. Dat is dan weer iets dat ik niet zomaar wil geloven.”

Door de opnames combineert Saartje meerdere therapieën. “Waardoor ik me echt beter zou moeten voelen. Wel, dat gevoel heb ik inderdaad. Ik heb meer energie. Recent was ik in de Ronde van Frankrijk en alles ging vlotjes. Of zou het daar door de adrenaline zijn gekomen? Het blijft dus gissen. Toch zijn er dingen die me bekoren, zoals krachttrai­ning. Daar geloof ik in en ik doe het nu één keer per week. Ik voel me er sterker door, en had er al eerder mee moeten beginnen. Ook koudethera­pie is een aanrader. Een ijskoud bad zou je energie bezorgen. Op tv ging ik effectief in een badkuip met ijskoud water, maar ook thuis neem ik nu koude douches omdat ik een verschil merk.”

Komt ook nog aan bod: wilde planten. “Ik geloof in de heilzaamhe­id van de natuur. Natuur geeft rust, en als je wilde planten plukt, zijn die veel verser dan in de winkel. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Vroeger werden netels als antioxidan­ten gebruikt, maar dat lijken veel mensen vergeten.” Saartje laat deze zomer ook nog haar slaap onderzoeke­n, doet aan tai chi, en trekt de hoogtekame­r in met Sven Nys. “En we doen nog iets speciaals, waar zeker ook reactie op komt.”

Ondertusse­n is het een jaar geleden dat Vandendrie­ssche afscheid nam als Eén-omroepster. “Daarna heb ik gemaakt, maar daarvan is alles uitgezonde­n. In november begin ik te filmen voor een nieuw programma dat toch wel een groot project gaat worden. Alleen al de proefopnam­e heeft drie maanden in beslag genomen. Inhoudelij­k is het echt iets voor mij, maar ik kan nog niks verklappen. Met de opnames zijn we een jaar bezig.”

TOM VETS

19.45u op Eén

Expeditie

Aarde

elke weekdag om

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium