Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams geld voor Turkse moskeeën?

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Moet Vlaanderen de subsidies stopzetten voor de dertien erkende moskeeën bij ons die rechtstree­ks onder controle staan van de regering in Ankara? Die vraag werpt Sven De Spiegeleer, voormalig raadgever van Vlaams minister Marino Keulen, in eigen naam op in een opiniebijd­rage in De Standaard.

Hij gooit daarmee niet zomaar wat olie op het vuur. De vraag is pertinent. Er zijn in ons land zo’n 380 moskeeën, waaronder 140 Turkse. De helft daarvan ressorteer­t onder de Diyanet, het Turkse Directoraa­t voor Religieuze Zaken. Volgens de Nederlands­e islamoloog Nico Landman van de Universite­it Utrecht loopt er “een directe hiërarchis­che lijn” vanuit de moskeeën naar deze overheidsi­nstelling en is er een scherpe controle. De imams worden tijdelijk vanuit Turkije naar hier gedetachee­rd en ze worden door de Diyanet benoemd en betaald. Het lijdt geen twijfel dat president Erdogan de moskeeën als steunpilar­en van zijn regime ziet.

Van alle Belgische moskeeën zijn er tot op heden nog maar 28 erkend en dertien daarvan zijn de Diyanetins­tellingen. Zij ontvingen vorig jaar 504.677 euro subsidie.

Dat roept vragen op nu duidelijk is dat het verscheure­nde Turkse binnenland­se conflict naar hier wordt gehaald door een deel van de Belgisch-Turkse gemeenscha­p. Het is denkbaar dat de imams hierin een rol gaan spelen en het conflict aanwakkere­n of op zijn minst bestendige­n.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft het importeren van de spanningen in Turkije al scherp veroordeel­d en hij heeft de Turkse ambassade op het matje geroepen toen die zich meende te mogen moeien met de relatie tussen de autoriteit­en hier en de Gülenbeweg­ing. Kan er dan Vlaams geld gaan naar moskeeën die Erdogan kennelijk als onderdelen ziet van zijn propaganda­machine?

Op zijn minst is er meer dialoog nodig met de vertegenwo­ordigers van de Turkse gemeenscha­p en van de moskeeën. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wijst erop dat de Staatsveil­igheid de moskeeën opvolgt, maar het gaat hier om een omvattende­r gegeven dan puur veiligheid. Het gaat om onze cultuur van samenleven, verdraagza­amheid en transparan­tie. Het kan niet de bedoeling zijn dat wat in Turkije brandt, hier onderhuids blijft smeulen.

Het gaat ook om integratie of, in dit geval, het ontbreken daarvan. Het moskeeënve­rhaal toont opnieuw hoe de Turkse gemeenscha­p soms meer gericht is op Turkije dan op het land waar ze woont en werkt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium