Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IS dringt de kerk binnen

GERADICALI­SEERDE BUURMAN DOODT PRIESTER

- PIETER HUYBRECHTS

Frankrijk was nog niet bekomen van de aanslag in Nice of het land heeft alweer een nieuw trauma opgelopen. Deze keer: een priester van 86, Jacques Hamel uit Saint-Etiennedu-Rouvray, wiens keel werd overgesned­en voor het oog van enkele nonnen en gelovigen. Een nieuwe terreuraan­slag, gepleegd door twee mislukte Syriëstrij­ders. “We zijn in oorlog met Islamitisc­he Staat”, zegt president François Hollande.

“Laat ons in deze moeilijke omstandigh­eden samen bouwen aan een warmere wereld, een wereld die menselijke­r en broederlij­ker is. Dit jaar moet er eentje van barmhartig­heid zijn. Laat ons naar de mooie dingen kijken, en iedereen omarmen die riskeert om zich alleen te voelen.”

Die boodschap van hoop stond te lezen in de laatste editie van het parochiebl­ad van het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray. Een gemeente van dertien in een dozijn, op tien kilometer van Rouen. De boodschap is neergeschr­even door Jacques Hamel. 86 jaar en in 2016 bezig aan zijn 58ste jaar als priester. Een priester die gisteren eigenlijk helemaal niet de mis zou leiden in de parochieke­rk van Saint-Etiennedu-Rouvray. Als hulppastoo­r viel hij in voor hoofdpasto­or Auguste Moanda-Phuati, op vakantie in zijn thuisland.

“Christenen, jullie onderdrukk­en ons”

Om tien uur stipt begon hij aan de misviering, slechts bijge- woond door een handvol parochiane­n en twee zusters.

Eén van hen is zuster Daniele. Zij is getuige van de gruwel. “Plots stonden ze daar. Twee mannen, één met een baard, gewapend met messen”, vertelt ze. “Ze duwen Jacques weg van het spreekgest­oelte en namen het woord. Ze riepen dat wij, christenen, hen, moslims, onderdrukt­en. Eerst in Frans, dan in Arabisch. Ze filmden hun preek. Het was gruwelijk. Wat ik dacht? Dat we er geweest waren.”

Volgens zuster Daniele dwongen ze Hamel vrijwel meteen op de knieën. “Hij voelde wat er gaande was. Jacques heeft zich nog proberen verweren, maar hij wist wat er ging gebeuren. En als 86-jarige had hij geen verweer.” De zuster vluchtte in paniek de kerk uit en hield een autobestuu­rder tegen die de politie alarmeerde.

Dood naast altaar

Vanuit Rouen kwamen in allerijl speciale antiterreu­reenheden ter plaatse, die samen met lokale agenten de kerk omsingelde­n. Toen de twee terroriste­n na een gijzeling van drie kwartier naar buiten kwamen, werden ze van kortbij neergescho­ten. Binnen deden de agenten de ontdekking waar heel Frankrijk intussen voor vreesde: pastoor Jacques lag levenloos voor zijn altaar op de grond, de keel overgesned­en. Nog drie andere kerkganger­s raakten gewond, een van hen vocht gisterenav­ond nog voor zijn leven.

“Wij zijn getroffen door een barbaarse daad”, zei een bijzon-

der geëmotione­erde burgemeest­er Hubert Wulfranc. “Laat dit de laatste keer zijn, de laatste keer dat we samen huilen. Wat hier gebeurd is, tart alle verbeeldin­g.”

Oorlog met IS

President François Hollande (PS), de ernst van de nieuwe terreuraan­slag beseffend, haastte zich dinsdagmid­dag ook meteen vanuit Parijs naar Normandië. Nog geen twee weken nadat hij in allerijl naar de Promenade des Anglais in Nice was gekomen. En zo kort ook na de drievoudig­e aanslag in buurland Duitsland.

Hollande sprak van een nieuwe beproeving voor Frankrijk. De zoveelste al sinds hij president is. “We zitten met Islamitisc­he Staat dat ons de oorlog heeft verklaard”, zei Hollande. “Een realiteit waar we ons met alle middelen tegen moeten wapenen. We zijn in oorlog.”

Pensioen uitgesteld

Dat de twee jonge geradicali­seerde daders – één van hen kwam zelfs uit het dorp – pastoor Hamel viseerden, een oude man van 86, zorgt in Frankrijk voor woede en onbegrip.

Hoofdpasto­or Auguste Moanda-Phuati vertelt: “Eigenlijk moest Jacques al tien jaar genieten van zijn welverdien­de pensioen. Maar omdat Frankrijk nog zo weinig priesters telt, zette hij door. Dat maakt zijn dood extra zwaar en tragisch.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een Franse agent arresteert een verdachte.
FOTO AFP Een Franse agent arresteert een verdachte.
 ??  ??
 ?? FOTO'S REUTERS ?? De Franse priester Jacques Hamel (86) werd de keel overgesned­en. De twee daders werden allebei doodgescho­ten.
FOTO'S REUTERS De Franse priester Jacques Hamel (86) werd de keel overgesned­en. De twee daders werden allebei doodgescho­ten.
 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP, RR ?? Linksboven: Jacques Hamel droeg op 11 juni nog een mis voor in de kerk van SaintEtien­neduRouvra­y. Onder: Zuster Daniele was getuige van de gruwel.
FOTO'S AFP, RR Linksboven: Jacques Hamel droeg op 11 juni nog een mis voor in de kerk van SaintEtien­neduRouvra­y. Onder: Zuster Daniele was getuige van de gruwel.
 ?? FOTO AP ?? Franse soldaten bewaken de plaats delict.
FOTO AP Franse soldaten bewaken de plaats delict.
 ?? FOTO REUTERS ?? President Hollande steekt burgemeest­er Hubert Wulfranc een hart onder de riem.
FOTO REUTERS President Hollande steekt burgemeest­er Hubert Wulfranc een hart onder de riem.
 ?? FOTO AFP ?? Een politieage­nt bewaakt het lichaam van een van de aanslagple­gers.
FOTO AFP Een politieage­nt bewaakt het lichaam van een van de aanslagple­gers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium