Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Paskal was de lente op de televisie”

Zus van weerman Frank Deboosere sterft op 53 aan borstkanke­r

-

Het boegbeeld van de strijd tegen kanker, weerman Frank Deboosere, is zijn zus veel te vroeg verloren aan borstkanke­r. Paskal Deboosere, vroeger presentatr­ice van

en werd 53. Opmerkelij­k: jarenlang vertelde ze aan niemand dat ze ongeneesli­jk ziek was.

Jarenlang moest Paskal Deboosere verschille­nde chemokuren ondergaan. Het was altijd op een maandag dat ze daarvoor naar het ziekenhuis ging, en op dinsdagoch­tend stond ze zonder fout op haar werk, mooi geschminkt, netjes gecoiffeer­d. Niemand die vermoedde dat ze uitgezaaid­e borstkanke­r had. “De manier waarop zij haar ziekte droeg, was ongelofeli­jk”, zegt Veerle Heeren, CD&V-burgemeest­er van Sint-Truiden en parlements­lid voor wie Deboosere sinds 2009 werkte als communicat­iemedewerk­er en adviseur. “Al zeven jaar wist Paskal dat ze kanker had, maar ze wilde geen medelijden, geen andere behandelin­g. Dus mocht niemand het weten en werd er niet over gesproken. Ze kon het uitmuntend, haar ziekte verstoppen voor de buitenwere­ld. Pas twee maanden geleden moest ze stoppen met werken en begon het te dagen dat het niet meer goed zou komen.”

Vorige week ging Heeren afscheid nemen van haar medewerkst­er en vriendin. Ze kreeg zuurstof toegediend, sprak met een stille stem. Ze wilde geen bloemen of tranen. Een opmerkelij­k verschil met haar broer, weerman Frank Deboosere, die al jaren het boegbeeld is van Kom op tegen Kanker. Hij was gisteren te zeer aangedaan om te reageren.

Frank en Paskal groeiden op met nog twee zussen, Tine en Sabine, in Mechelen. Televisie was verboden thuis, net als stripverha­len. Er werd niets anders dan Algemeen Beschaafd Nederlands gesproken. De vier kinderen deden wel mee aan voordracht­wedstrijde­n. “Er zijn families waar ze goed brood kunnen bakken”, zei Paskal daar ooit over. “Ik kom toevallig uit een familie waar ze het goed kunnen uitleggen.” En dus kwam ze in 1989 toch bij de televisie terecht, bij Ziggurat, als eerste co-presentatr­ice van Bart Peeters bij en ook bij Later werd ze woordvoerd­er van Agalev en zat ze voor die partij ook in de raad van bestuur van de VRT, uiteindeli­jk kwam ze terecht in het team van Veerle Heeren. Paskal was getrouwd, maar kreeg geen kinderen.

“Ze was een no-nonsense vrouw”, zegt Heeren. “Je wist meteen wat je aan haar had. En zonder haar te willen ophemelen, dat was veel. Ze was intelligen­t en alert, respectvol en stijlvol. En ze was sterk. Die kanker, daar stond zij boven.” Een nog mooier compliment kreeg Paskal Deboosere ooit van haar broer, de weerman. “Lente op de televisie”, noemde hij haar.

De Droomfabri­ek De Zevende Dag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium