Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aan indianen in regenwoud beloofd om duurzaamhe­id hier te promoten”

‘Tarzanfoto­graaf’ Guido Sterkendri­es maakt Vlaanderen warm voor biologisch­e pluktuin

-

Een man, op 45 meter hoogte in de bomen van het Braziliaan­se regenwoud, om een pijlgifkik­ker te fotografer­en. Dat iconische beeld van fotograaf Guido Sterkendri­es (52) ging de wereld rond. Intussen heeft hij een nieuwe missie: bessen en kippen.

b Bijna dertig jaar geleden trok de Antwerpse fotograaf Guido Sterkendri­es (52) voor het eerst naar het Amazonegeb­ied. Hij haalde dieren voor zijn lens op een manier zoals niemand hem ooit had voorgedaan. Ook met indianenst­ammen bouwde hij een vertrouwen­sband op die bestond uit wederzijds respect. Zijn foto’s vonden gretig aftrek bij toonaangev­ende magazines als BBC Wildlife en National Geographic. In 2011 verscheen zijn fotoboek

Hij werkt ook nog altijd aan zijn levenswerk

een boek en project dat zijn oeuvre zal omspannen in 800 pagina’s.

Amazone Puur.

for

Life,

Battle

‘De Tarzanfoto­graaf’ noemen ze hem in de glossy magazines zoals Snoecks. Op Tarzan lijkt hij ook wel een beetje, met zijn lange blonde haren en zijn al even lang en lenig lijf, waarmee hij in vijf minuten tot in een boomtop kan klimmen. Voor de indianenst­ammen is hij ‘de Viking’. Belgen kennen ze niet in het Braziliaan­se Amazonewou­d, Vikingen wel. Want die hebben lang voor Christoffe­l Columbus in 1492 al de Nieuwe Wereld ontdekt, zoals wetenschap­pelijk meer en meer wordt aangenomen. Sterkendri­es is daar ook van overtuigd.

De voorbije jaren veranderde er veel in het leven van de fotograaf. Hij vond een nieuwe partner, Veerle De Roeck (36), met wie het echt klikt. De twee trouwden bij de Braziliaan­se Tapirapé-indianen. Hun zoon Thor (4) moest nog geboren worden, maar toch wist Sterkendri­es al dat hij minder vaak naar het Amazonegeb­ied zou kunnen reizen.

“Ik ben bij de Braziliaan­se overheid niet meteen de meest geliefde journalist, omdat ik geschreven heb dat de indianenbe­scherming faalt. De indianen weten dat ik één met de natuur ben. En in de natuur is het geven en nemen. Ik heb in het mannenhuis van de Tapirapé gezegd dat ik misschien niet meer kan terugkomen, maar dat ik wel vanuit Vlaanderen iets wilde terugdoen. Het regenwoud verdwijnt nog altijd in ijltempo. Toen ik vroeger naar Brazilië reisde, kon ik – om het naar onze context te vertalen – bij wijze van spreken van Edegem tot Lyon door dichte wouden rijden. Nu wordt alles gekapt voor de sojateelt, genetisch gemanipule­erd katoen en gemodifice­erde maïs. Als die gronden dan uitgeput zijn van de opeenvolge­nde teelten, blijven ze roerloos liggen. Het enige wat je er dan op ziet, is dat ze er soms koeien op laten grazen. Geen koeien zoals hier, maar meer van die magere Indische runderen, omdat het klimaat in Brazilië ongeschikt is voor echte graaslande­n. Als alle bomen weg zijn en het is meer dan veertig graden heet, schroeit de zon genadeloos.”

“Ik heb de Tapirapé-indianen uitgelegd dat ik hier via voordracht­en de mensen zal sensibili-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium