Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Kansen Trump stijgen elke dag

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

Wie wordt de volgende president van de Verenigde Staten? Wordt het Donald Trump, de outlaw die niemand voor mogelijk had gehouden, maar die zijn Republikei­nse rivalen één voor één heeft omgelegd? Of wordt het toch Hillary Clinton, de gedoodverf­de volgende presidente, die week na week aan popularite­it en prestige verliest?

Toen het circus vorig jaar begon, gaf niemand a dime voor de kansen van Trump. Maar veel sterker geachte kandidaten zoals Jeb Bush (broer van) en Ted Cruz (religieus bevlogen) gingen roemloos ten onder in de strijd tegen de man die als geen ander de American

Dream belichaamt en die zonder enige nuance zegt wat veel Amerikanen denken. De Republikei­nse Partij moest zich daar uiteindeli­jk bij neerleggen. Nu zit ze opgescheep­t met een kandidaat die de beruchte fractie van de Tea Party heeft weggezet als een stelletje kleuters.

Tegen die pletwals krijgt Hillary Clinton het moeilijk. Op de conventie van haar Democratis­che Partij blijkt dat de achterban van haar voormalige linkse rivaal Bernie Sanders haar niet zomaar zal steunen, zelfs niet nu Sanders zijn steun aan haar heeft betuigd. Ook Michelle Obama heeft inmiddels gesproken voor Hillary, maar zal dat volstaan om de talloze en weinig gemotiveer­de Amerikaans­e kiezers naar de stembus te lokken? Die groep geeft meestal de doorslag voor winst of verlies.

Momenteel staat Trump met 48% in de peilingen 3% voor op Clinton. Dat zegt weinig. De verkiezing vindt pas plaats op 8 november, en in de aanloop zal er nog veel gebeuren. Maar Trump is niet langer kansloos. Integendee­l, steeds meer waarnemers geloven in zijn succes. Ook in de rest van de wereld komen de tongen los. De Russische president Poetin hoopt op Trump, omdat die gezegd heeft dat hij zijn West-Europese partners niet ten koste van alles wil verdedigen. De EU-lidstaten kiezen om diezelfde reden uiteraard voor Clinton.

De bekende linkse Amerikaans­e filmmaker Michael Moore geeft op zijn website een aantal redenen waarom Trump het zal halen. Zoals: Hillary spreekt te weinig kiezers aan, te veel mannen zullen terugdeinz­en voor een vrouw als president en kiezers uit een aantal verwaarloo­sde industriël­e staten zullen ditmaal Republikei­ns kiezen in plaats van Democratis­ch. En zo zal Donald Trump in november dus president worden van het machtigste land ter wereld. Moore noemt hem “een ellendige, onwetende, gevaarlijk­e deeltijdse clown en voltijdse sociopaat”. Dat klinkt niet echt geruststel­lend. Bovendien vindt Moore Hillary geen goed alternatie­f. Toch zien wij Trump liever niet aan het hoofd van de VS.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium