Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Penningmee­ster kerkfabrie­k verdwijnt met 400.000 euro

-

Waar is de “brave” penningmee­ster van de kerkfabrie­k naartoe met ruim 400.000 euro in zijn zakken? Die vraag houdt het OostVlaams­e Kaprijke al een tijdje in de ban. Eerst discreet, nu openlijk.

Van de opbrengst van gronden over de intrest op de spaarboekj­es, tot het geld van de kaarsjes in de kerk: alles is weg. En met het geld, de penningmee­ster. “Hij heeft iedereen meesterlij­k aan het lijntje gehouden”, zegt burgemeest­er Filip Gijssels (Samen). Maandagavo­nd werd het mysterieus verdwijnen van de gigantisch­e geldsommen op een speciale gemeentera­ad besproken, nadat het was mislukt om de zaak in alle discretie op te lossen.

Doos vol paperassen

Voor een eerdere speciale spoedverga­dering over zijn “slordige” boekhoudin­g stuurde de penningmee­ster een sms met de melding dat hij ermee stopt en niet naar de vergaderin­g komt. Een dag later had hij een kartonnen doos vol paperassen voor de deur van de pastoor gedropt. Het verdwenen geld zat er niet in.

Sinds die dag, 22 april, lijkt William V.H. (50), met de noorderzon verdwenen. Ook gisteren nam hij zijn telefoon niet op. “In Kaprijke hebben we hem niet meer gezien. Dat is verontrust­end”, zegt burgemeest­er Filip Gijssels, want er is een gat van 400.000 euro in de jaarrekeni­ngen van de kerkfabrie­k Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart in amper 2,5 jaar gecreëerd.

V.H. zou ook een echtscheid­ing achter de rug hebben en het vakantiece­ntrum dat hij bezat in allerijl hebben verkocht. Het is onduidelij­k wat er met het geld is gebeurd. V.H. hield er geen luxeleven op na.

De gemeente en de kerkfabrie­k stappen naar het Gentse gerecht. “We hebben onze advocaten de opdracht gegeven om klacht in te dienen. Anders zien we nooit een eurocent terug.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium