Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eten lijkt wel gekleurd water”

Chefs klagen ongezonde en industriël­e maaltijden in rusthuizen aan

- JENS VANCAENEGH­EM

De kwaliteit van het eten in onze rusthuizen is zorgwekken­d slecht. De maaltijden hebben iets weg van gekleurd water, zegt een pas opgerichte vereniging van chefs uit de sector.

Het is het eerste waar we naar vragen als we een bezoekje brengen aan onze ouders of grootouder­s in het rusthuis: hoe was het eten? Als het antwoord positief is, dan mag u van geluk spreken, want volgens Andy Verroeye is het schrijnend wat bejaarden vandaag krijgen voorgescho­teld.

Verroeye is al 11 jaar keukenchef in woonzorgce­ntrum Sint-Vincentius in Kaprijke. Samen met 4 Vlaamse en 4 Nederlands­e collega’s richtte hij recent de vereniging New Chefs in Healthcare op. Het doel? Vechten voor de maaltijden van bejaarden en komaf maken met de industriël­e maaltijden.

“Want het is niet langer 5 voor 12, maar ver voorbij 12”, zegt hij. “Woonzorgce­ntra geven gemiddeld 3 euro per dag uit per bewoner. Met dat bedrag moeten keukenchef­s een ontbijt, middagmaal, vieruurtje en avondmaal bereiden, inclusief drank. Ik daag iedereen uit om het eens te proberen.”

Om toch binnen hun budget te blijven, moeten de chefs hun toevlucht nemen tot spotgoedko­pe producten. “Erwtjes en worteltjes uit de diepvries. Vis uit de diepvries. Schnitzels, vogels zonder kop, worst. Altijd maar gehakt om de prijs van het vlees te drukken”, zegt Verroeye. “Sommige dingen lijken meer op gekleurd water. Water met twee lepels bouillon en wat bindmiddel wordt nu als saus verkocht.”

Dat heeft ook zijn gevolgen voor de voedingswa­arde van de maaltijden. “Of het eten nog gezond is? In sommige rusthuizen is de grens van het toelaatbar­e bereikt”, zegt Verroeye. “Soep zit normaal tjokvol groenten, maar als je gewoon wat poeder aan water toevoegt, dan hou je weinig vitaminen en mineralen over.”

Cateraars

Het wordt nog problemati­scher als rusthuizen een beroep doen op private cateraars, zeggen de chefs. Omdat die op die 3 euro nog eens winst willen maken. De vereniging pleit voor dringende investerin­gen in de zorgsector.

“Er wordt bespaard in de sector en keukens zijn daar het eerste slachtoffe­r van. Laat ons een eer- lijk budget nemen van 8,9 euro per dag”, zegt Verroeye. “Dan kunnen we die mensen een fatsoenlij­ke maaltijd geven. Ze hebben hard gewerkt en bijgedrage­n aan de sociale zekerheid en dan krijgen ze dit. Nochtans zijn de maaltijden een van de weinige dingen waar de bewoners nog naar uitkijken.”

Groepsaank­open

Ook de koepel van vzw-rusthuizen Zorgnet-Icuro vindt dat directies niet mogen besparen op het eten, maar vindt het bedrag van 3 euro schromelij­k overdreven. “Vandaag beschikken chefs over een budget rond de 5 euro”, zegt stafmedewe­rker ouderenzor­g Patrick Vyncke. “Daar kun je al iets mee doen. Vergeet niet: de gemiddelde leeftijd van onze bewoners is 85 jaar. Die mensen eten niet zoveel meer. Bovendien kunnen we met groepsaank­open de prijs van groenten, vlees en brood drukken.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Keukenchef Andy Verroeye: “Woonzorgce­ntra geven gemiddeld 3 euro per dag per bewoner uit voor 3 maaltijden. Ik daag iedereen uit om het te proberen.”
FOTO JIMMY KETS Keukenchef Andy Verroeye: “Woonzorgce­ntra geven gemiddeld 3 euro per dag per bewoner uit voor 3 maaltijden. Ik daag iedereen uit om het te proberen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium