Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Late hittegolf is zeer uitzonderl­ijk

-

Vandaag en de komende dagen klimt het kwik tot boven de 30 graden: de tweede hittegolf deze zomer. “Het is van 1942 geleden dat er nog zo laat in de zomer een hittegolf was”, zegt KMIweerman David Dehenauw.

Nog even afwachten, maar het ziet er naar uit dat we tot en met zondag temperatur­en boven de 30 graden halen. “We kunnen klimatolog­isch pas van een hittegolf spreken als we in vijf opeenvolge­nde dagen van minstens 25 graden drie keer 30 graden halen”, zegt David Dehenauw. “Zo laat in augustus is dat zeer uitzonderl­ijk. In 1930 en in 1942 klom het kwik tussen 26 en 31 augustus boven de 30.”

Subtropisc­he lucht

“Ik had het in ieder geval niet verwacht, maar het voorbije weekend is duidelijk geworden dat de subtropisc­he, erg droge lucht uit het zuiden ons weer zou beïnvloede­n. Het is dan ook al lang zeer warm in Zuid-Spanje en Bordeaux, met voor vandaag een voorspelli­ng van 39 graden. In de loop van volgende week zakt het kwik opnieuw naar 22-23 graden.”

Van vandaag tot zondag gaat in ieder geval de waarschuwi­ngsfase 2 van het ozonen hitteplan van kracht. De Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu vraagt ziekenhuiz­en en rusthuizen bijkomende maatre- gelen te nemen en extra waakzaam te zijn, vooral bij ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken. Ook het KMI waarschuwt voor code oranje en raadt aan de dag in koelere ruimten door te brengen, licht verteerbaa­r voedsel te eten en deuren en ramen gesloten te houden. De Bouwunie laat weten dat bedrijven ervoor kunnen kiezen vroeger te starten en dat tijdelijke werklooshe­id kan worden ingeroepen.

Muggen

Het warme weer geeft ook de muggen een extra boost. En die hadden al een geweldige zomer achter de rug. “De zachte winter, het nat voorjaar en vooral de combinatie van enkele warme weken met regendagen zijn een ideale voedingsbo­dem geweest voor muggen. En dat vooral de afgelopen twee weken. Ook de komende warme dagen zijn ideaal voor muggen. Door de hoge temperatur­en zullen de cycli van eitje tot volwassen mug worden versneld. Normaal gezien zou de populatie muggen in deze periode met het korten van de dagen en frissere temperatur­en net afnemen.”

Van een muggenplaa­g wil Wouter De Koninck van het Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen niet meteen spreken, maar de muggen beleven wel gouden tijden. “In totaal bestaan er 30 soorten muggen. De jongste tien jaar is er een vijftal antropfiel­e soorten in opmars. Die zijn gebonden aan de menselijke omgeving. Dat verklaart voor een deel het grotere aantal muggen. Stilstaand water is ideaal voor muggen om eitjes te leggen: een bloempot, een emmer, een verstopte dakgoot. Die leegmaken, kan al veel muggen weghouden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium