Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nulrente Vraag naar kluizen stijgt licht

Installati­e van een safe in huis is volgens experts geen goede oplossing

- PAUL VERBRAEKEN

De beslissing van KBC om bedrijven geen rente meer te betalen, blijft schokgolve­n uitlokken. Intussen is er een lichte stijging in de vraag naar privékluiz­en. Maar dat is zeker geen oplossing, zeggen experts.

Vanaf eind oktober betaalt KBC haar bedrijfskl­anten de 0,11% minimumren­te niet meer op hun spaargelde­n. Hun spaarboekj­e wordt ‘een niet-gereglemen­teerde rekening’, klinkt het in jargon. Dat dit ook de particulie­ren zou te wachten staan, is niet aan de orde, verzekert de bank. Maar de vrees is nu wel heel groot. Te meer omdat bij die huidige 0,11% je spaargeld door een inflatie van 2,28% nu al de facto voor 2,17% verdampt.

Lezers reageren woest: “Ik haal al mijn geld bij die banken weg en steek het in een kluisje”. Een aantal mensen lijkt daadwerkel­ijk al op dat idee gekomen. “Bij particulie­ren zijn er dit jaar hier en daar wel mensen die thuis een kluis willen installere­n maar groot is de vraag niet”, verklaren zowel Taki in Merksem als Atelier Boonen in Brussel, allebei profession­ele installate­urs van privé-kluizen.

Rommelklui­sjes

“Er zijn mensen die in een warenhuis een rommelklui­sje kopen. Daar hebben wij helemaal geen zicht op”, vertelt Jef Boonen.” Maar er zijn ook mensen die zich voor de betere kluizen tot specialist­en wenden. Laat ons zeggen dat het vroeger heel zelden gebeurde dat particulie­ren dit lieten installere­n voor cash geld en er dit jaar redelijk wat vraag is naar zwaardere koffers.”

Een soortgelij­k verhaal bij Taki. “Hier en daar zijn er mensen die een kluis laten installere­n omdat hun spaargeld niets meer opbrengt. Het is gemakkelij­k om het bij de hand te hebben. De kostprijs haal je er na een aantal jaren uit. Maar er zijn ook mensen die zo’n ijzeren kastje kopen met een elektronis­ch slotje: als dat valt,

springt het al open! dan ben je beter af met een profession­ele kluis.”

Lichte daling

Bij de banken zelf is er geen verhoogde vraag naar kluizen, zeggen zowel KBC als ING. Integendee­l. “De trend blijft gestaag licht dalend. Bij KBC kleeft men er zelfs een cijfer op: sinds mei 700 kluizen minder, in hoofdzaak door fusies van kantoren. Zowel consumente­norganisat­ie Test Aankoop als spaargelds­pecialist Kristof De Paepe (spaargids.be) raden een privé-kluis voor spaargeld af. Test Aankoop-woordvoerd­er Simon November denkt niet dan een kluis veel zin heeft, “want 0,11% blijft nog altijd meer dan 0%. En zelfs bij een negatieve rente moet je al veel geld opzij kunnen zetten.”

Negatieve rente

Kristof De Paepe denkt niet dat de banken de stap naar een negatieve rente durven zetten. “Een kluis thuis zou ik niet aanraden. Zelfs met een kluis bij de bank heb je sowieso en negatieve rente door de huur. Bovendien blijft een spaarboekj­e gegarandee­rd tot 100.000 euro. Ik blijf aanraden goed uit te kijken want er zijn formules die meer opbrengen.”

Zelfs kluizenins­tallateur Jef Boonen zegt dat “als je in je huis wordt overvallen, denk ik dat je je kluis toch opent. Dan lijkt een kluis bij de bank me veiliger”.

KRISTOF DE PAEPE

Spaargelds­pecialist van spaargids.be ‘‘Op een spaarboekj­e heb je nog de staatsgara­ntie.’’

 ??  ??
 ??  ?? Dieven weten wel raad met kluizen die in huis geïnstalle­erd zijn.FOTO HSB
Dieven weten wel raad met kluizen die in huis geïnstalle­erd zijn.FOTO HSB
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium