Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clintons nachtmerri­e: 14.900 extra mails

Buitenland­se Zaken is verplicht om berichten openbaar te maken

- PETER MIJLEMANS

De emailgate zal Hillary Clinton tot aan de verkiezing­en achtervolg­en. Nog eens duizenden mails uit haar termijn als minister van Buitenland­se Zaken moeten de komende maanden openbaar gemaakt worden. Koren op de molen van haar rivaal Donald Trump. Die eist een onafhankel­ijke onderzoekc­ommissie naar de ‘emailmisda­den’.

In juli leek de nachtmerri­e van de Democratis­che presidents­kandidate achter de rug. Het FBI dat de emailgate al een jaar onderzocht, concludeer­de voor de overhandig­ing van het dossier aan Justitie, dat Clinton extreem slordig was geweest. Zaken die tot vervolging konden leiden, waren er niet te vinden in de 55.000 mails die onderzocht waren. Clinton had die als Minister van Buitenland­se Zaken vanaf een privéserve­r verzonden en niet via de verplichte overheidss­ervers. Als ze ook geheime informatie had verstuurd – en ze zich daarvan bewust was geweest – dan kon ze strafrecht­elijk vervolgd worden.

14.900 extra mails openbaar

Het ministerie van Justitie maakt er zich minder makkelijk vanaf dan de FBI gedacht had. Vorige week werd Clinton gedwongen een schrifteli­jke verklaring over de mails af te leggen. En nu verplicht een rechter het ministerie van Buitenland­se Zaken om nog eens 14.900 mails openbaar te maken. Ook die zijn door de FBI op de computers gevonden. Het Clinton-kamp reageerde verrast. Ze gingen en gaan er nog steeds vanuit dat ze alle werkgerela­teerde stukken zijn overgemaak­t. Volgens Amerikaans­e media zouden die mails handelen over de connecties die Clinton in het buitenland opbouwde tijdens haar mandaat. Het zou de verhalen bevestigen dat zij en haar man Bill van hun ambt zakelijk geprofitee­rd hebben en er bedenkelij­ke donaties naar de Clinton Foundation vloeiden.

Buitenland­se Zaken moet de mails zo snel mogelijk vrijgeven. De 14.900 berichten zullen eerst gescreend worden op mogelijk als geheim geclassifi­ceerde inhoud. Is dat het geval dan mogen ze niet publiek gemaakt worden. Tegelijker­tijd moet beslist worden welke echt werkgerela­teerd zijn en welke eerder in de privésfeer zitten. Hoeveel er uiteindeli­jk openbaar gemaakt zullen worden, is afwachten. De Amerikaans­e media gaan ervan uit dat die klus ten vroegste geklaard zal zijn rond oktober. In de allerlaats­te maand voor de verkiezing­en vallen er dus mogelijk nog lijken uit de kast.

Speciale onderzoeks­commissie

Haar rivaal Donald Trump wacht dat moment niet af. Dagelijks rakelt hij de emailgate op. Hij vraagt de aanstellin­g van een spe- ciale commissie. “Er is een versneld onderzoek nodig, door een speciale onderzoeks­commissie. Na het witwassen van de emailgate van Clinton kunnen we het onderzoek van deze nieuwe misdaden niet meer overlaten aan Justitie en FBI,” zei hij.

Zijn eis is niet onmogelijk. Als aangetoond kan worden dat het ministerie van Justitie met een belangenco­nflict zit. En volgens Trump is de persoonlij­ke ontmoeting van procureur-generaal Loretta Lynch met Clinton in juli, daar een duidelijk bewijs van.

 ??  ?? Tegen oktober zou de screening van de 14.900 extra mails klaar moeten zijn. Mogelijk vallen er dan nog lijken uit de kast.
FOTO REUTERS
Tegen oktober zou de screening van de 14.900 extra mails klaar moeten zijn. Mogelijk vallen er dan nog lijken uit de kast. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium