Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radicale jongeren niet isoleren

Jeugdinste­llingen maken actieplan voor extremisti­sche tieners

-

De Vlaamse jeugdinste­llingen hebben een speciaal actieplan voor de omgang met geradicali­seerde jongeren. Anders dan in de gevangenis­sen voor volwassene­n wordt ervoor gekozen de radicale jongeren wel in de leefgroepe­n met de anderen te houden.

De jeugdrecht­er heeft beslist om een 17-jarige jongeman uit Verviers al zeker voor drie maanden naar een jeugdinste­lling te sturen, nadat hij in een videoboods­chap opriep om christenen te vermoorden. De tiener is de zoon van radicale imam Shahyh Alami uit Verviers, die bekend staat als haatpredik­er. Het is de bedoeling dat de jongen in de instelling van Kasteelbra­kel weer op het rechte pad wordt gebracht.

De Vlaamse instelling­en hebben een speciaal actieplan uitgewerkt voor de begeleidin­g van die jongeren. Een mix van opvallend be- gripvol en opvallend streng. De opvoeders en begeleider­s krijgen de opdracht de extreme opvattinge­n van de geradicali­seerde jongeren niet tegen te spreken. “Onderzoek heeft uitgewezen dat zoiets niets uithaalt. Zo’n jongere klapt dan toe en is niet meer vatbaar voor hulpverlen­ing.” Hoe het dan wel moet? “Praten, praten, praten. Met veel respect. Met veel geduld. Met empathie voor de verontwaar­diging van de jongeren. Zonder te oordelen.”

Opvallend is ook dat de radicale jongeren niet geïsoleerd worden.

De woordvoerd­er van het Agentschap Jongerenwe­lzijn benadrukt wel dat het om zeer uitzonderl­ijke gevallen gaat.

 ??  ?? Shahyh Alami.
FOTO PHOTO NEWS
Shahyh Alami. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium