Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw beeld Nello en Patrasche bij start Winter van Antwerpen ingewijd

Handschoen­markt Gentenaar wint ontwerpwed­strijd

- KOEN DE BEUCKELEER

Gentenaar Batist Vermeulen heeft de ontwerpwed­strijd gewonnen voor het nieuwe beeldje van Nello en Patrasche aan de Antwerpse kathedraal. Zijn werk is vanaf 10 december te bewonderen op de Handschoen­markt.

Op de Handschoen­markt wordt binnenkort een nieuw werk geplaatst van de 35-jarige Gentse beeldende kunstenaar Batist Vermeulen. Het gaat om een wit marmeren beeldje van 1,10 meter hoog en 1,80 meter breed. Het werk toont hoe de jonge Nello en zijn trouwe viervoeter Patrasche bij elkaar liggen, terwijl de tegeltjes van de Handschoen­markt als een dekentje over hen liggen gespreid. De inzending van Vermeulen haalde het van negen andere internatio­nale ontwerpen.

“Ik ben ontzettend vereerd dat mijn ontwerp werd uitverkore­n”, zei Vermeulen dinsdagmid­dag. “Ik had al wel eens van Nello en Patrasche gehoord, maar moet bekennen dat ik het verhaal niet helemaal kende. Om mee te zijn, heb ik het boek A Dog of Flanders helemaal gelezen. Een prachtig verhaal dat ik met mijn beeldje iets meer bekendheid wil geven bij het grote publiek.”

De kunstenaar wou in de eerste plaats de onvoorwaar­delijke vriendscha­p van de twee hoofdfigur­en tot uiting brengen. “Daar-

BATIST VERMEULEN

Kunstenaar “Ik heb het boek ‘A Dog of Flanders’ gelezen om me helemaal in te leven in het verhaal.”

om vond ik het niet passend om er een hek rond te plaatsen. Het moet een beeld worden waar mensen gemakkelij­k op mogen leunen en kinderen op kunnen spelen.”

De wedstrijd voor het nieuwe beeld werd uitgeschre­ven door de stad Antwerpen, in samenwerki­ng met Friendship Inc en het BuroBeroep­sBelg van stadsgids Tanguy Ottomer. Die laatste is enorm te spreken over het winnende ontwerp. “Met dit beeldje maken we de cirkel van het verhaal helemaal rond. In Hoboken staat een beeldje van Nello en Patrasche dat de twee vrienden levend voorstelt. In Antwerpen, waar de twee gestorven zouden zijn, past een beeldje dat Nello en Patrasche toont terwijl ze inslapen. Daarom ga ik mijn Nello en Patrasche-wandelinge­n voortaan starten in Hoboken, waarna we met de tram afzakken naar het centrum van Antwerpen.”

“Atypisch kerstverha­al”

Ook Antwerps burgemeest­er De Wever en schepen van Toerisme Koen Kennis (allebei N-VA) kwamen de jonge kunstenaar felicitere­n. “Dit verhaal verdient het om prominent aanwezig te zijn in het historisch centrum, dicht bij de kathedraal”, zei De Wever. “Met Nello en Patrasche beschikken we over een eigen atypisch kerstverha­al, dat almaar populairde­r wordt. Daarom zullen we het beeldje op 10 december inwijden bij de start van het winterprog­ramma Winter in Antwerpen.”

Koen Kennis vindt het vooral belangrijk dat de beelden in Hoboken en Antwerpen elkaar aanvullen. “Samen met het district Hoboken zullen we zien hoe we de link ook in de toekomst kunnen bestendige­n.”

Tijdens de kerstmarkt zal de stad een videoproje­ctie van het verhaal van Nello en Patrasche afspelen op de gevel van de kathedraal.

Het district Hoboken krijgt op de kerstmarkt een eigen promotiest­andje, waar onder meer Nello en Patrasche-producten aan de man gebracht zullen worden.

 ??  ?? Burgemeest­er Bart De Wever, Tanguy Ottomer, kunstenaar Batist Vermeulen, districtss­chepen Koen Raets tonen in de kathedraal het ontwerp van het beeld
Burgemeest­er Bart De Wever, Tanguy Ottomer, kunstenaar Batist Vermeulen, districtss­chepen Koen Raets tonen in de kathedraal het ontwerp van het beeld
 ??  ?? Het ontwerp van het beeld van Nello en
Patrasche.
FOTO'S PATRICK DE ROO
Het ontwerp van het beeld van Nello en Patrasche. FOTO'S PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ??  ?? schepen Koen Kennis en Hobokens voor De kruisafnem­ing door Rubens.
schepen Koen Kennis en Hobokens voor De kruisafnem­ing door Rubens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium