Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Xavier Swolfs schildert ode aan zijn geboortest­ad

Kunstschil­der exposeert tientallen aquarellen over Antwerpen

- KOEN DE BEUCKELEER

In de tentoonste­lling A Look at Antwerp geeft kunstschil­der Xavier Swolfs een eigenzinni­ge kijk op ‘zijn’ koekenstad. “De haven en de binnenstad zijn een eindeloze bron van inspiratie”, zegt hij.

Kunstenaar Xavier Swolfs (74) woont tegenwoord­ig dan wel in Viersel, maar zijn geboortest­ad Antwerpen heeft nog altijd een belangrijk­e plaats in zijn hart. Daarom stelt hij in galerie Campo op de Vlaamse Kaai zijn nieuwste aquarellen voor, met als thema de stad Antwerpen en haar haven. “In Antwerpen zijn fantastisc­he plaatsen te bewonderen”, zegt Swolfs. “Met de trein kom je aan in het mooiste station van Europa en in de binnenstad vind je zowel historisch­e monumenten, die getuigen van het rijke verleden, als moderne gebouwen zoals het nieuwe Justitiepa­leis, het MASmuseum en het toekomstig­e Havenhuis van architecte Zaha Hadid. Dat laatste heb ik nog niet geschilder­d, maar dat komt er zeker nog van.”

Swolfs is duidelijk fier op zijn stad. “Antwerpen ligt in het hart van Europa en heeft een grote internatio­nale culturele uitstralin­g”, zegt hij. “Denk maar aan de Zes van Antwerpen die de modewereld hebben beïnvloed, of aan de beeldende kunst die leeft rond het Zuid. Al die aspecten heb ik in mijn werk proberen weer te geven.”

De Antwerpse kunstenaar leerde tekenen aan de Academie voor Schone Kunsten en exposeerde zijn werken meermaals in het buitenland. Als schilder is hij een autodidact, voor wie kunst altijd zijn grote passie is geweest. “Al vele tientallen jaren schilder ik uitsluiten­d met waterverf en doe ik er alles aan om aquarellen te promoten”, zegt Swolfs. “Zo richtte ik mee de ECWS op, de European Confederat­ion of Watercolor Societies, en organiseer­de ik tot drie keer toe het Internatio­nal Watercolor Festival in Antwerpen.”

De vernissage van zijn expo A Look at Antwerp vindt plaats op donderdag 15 september van 19 tot 22u en wordt ingeleid door cultuursch­epen Philip Heylen (CD&V). Vervolgens zijn de werken van Swolfs nog tot en met zondag 2 oktober te bezichtige­n op het Zuid.

A Look at Antwerpen, Galerie Campo, Vlaamse Kaai 3031, Antwerpen

XAVIER SWOLFS Kunstschil­der “Antwerpen ligt in het hart van Europa en heeft een grote internatio­nale culturele uitstralin­g.”

 ?? FOTO XAVIER SWOLFS ?? Een beeld van de Antwerpse binnenstad, bekeken vanop Linkeroeve­r.
FOTO XAVIER SWOLFS Een beeld van de Antwerpse binnenstad, bekeken vanop Linkeroeve­r.
 ?? FOTO XAVIER SWOLFS ?? Een beeld van de Antwerpse haven.
FOTO XAVIER SWOLFS Een beeld van de Antwerpse haven.
 ?? FOTO XAVIER SWOLFS ?? De Cargobar in Park Spoor Noord.
FOTO XAVIER SWOLFS De Cargobar in Park Spoor Noord.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium